Companii

Coface: 180 de companii cu afaceri de peste un milion de euro au intrat în insolvenţă în primul semestru

Coface: 180 de companii cu afaceri de peste un milion de...

Autor: Cristina Bellu

30.08.2017, 16:18 189
Chiar dacă numărul insolvenţelor companiilor în primul semestru se ridică la 4.442, nivel similar cu cel de anul trecut, numărul societăţilor cu afaceri de peste un milion de euro care au intrat în insolvenţă în intervalul menţionat a crescut cu aproximativ 20%, ajungând la 180 de firme, potrivit datelor raportate de Coface.

Din cele 4.442 de companii insolvente în primul semestru, 2.244 companii au depus declaraţiile financiare pentru activitatea desfăşurată în 2016. Conform analizei Coface, una dintre principalele cauze care a alimentat riscul intrării în insolvenţă a fost creşterea accelerată a datoriilor mult peste avansul veniturilor, cuplată cu acumularea de pierderi din ce în ce mai mari.

Cu toate acestea, s-a remarcat o evoluţie a veniturilor companiilor, în anii premergători insolvabilităţii.  

“Nivelul veniturilor firmelor a crescut puternic în ultimii 3-4 ani dinaintea intrării în inoslvenţă, ca urmare a investiţiilor semnificative. Cifra de afaceri medie din 2016 a fost de 4,57 milioane lei, cu 26% peste anul anterior şi de aproape două ori peste cea din 2008. Cu toate acestea, companiile nu au folosit toate resursele pentru a se eficientiza, acumuland pierderi din ce in ce mai mari. Aceasta dinamica a fost inregistrata ca urmare a evolutiei gradului de indatorare, care a generat o povara financiara tot mai importanta.”, explică Eugen Anicescu, Country Manager, Coface Romania.

Totodată, creşterea valorii instrumentelor refuzate la plată cu aproape 50% în prima jumatate a anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior pare sa fie paradoxală având în vedere că lichiditatea înregistrată la nivelul mediului de afaceri este la un maxim istoric.

Conform studiului, valoarea însumată a trezoreriei companiilor din mediul de afaceri activ in România a evoluat constant de la impactul crizei financiare pe plan local, ajungand la 128 mld. lei la finele lui 2016, comparativ cu 78 mld. lei în 2007.  

“Primele cele mai mari 1% dintre companiile active din Romania, adică aproximativ 5.000, concentreaza 58% din lichiditatea intregului mediu de afaceri la finalul anului 2016, comparativ cu doar 43%, la finalul anului 2007. În concluzie, numerarul consolidat in intregul mediu de afaceri inregistreaza intr-adevar o crestere, insa surplusul este concentrat in rândul firmelor mari. (...)”, precizează Iancu Guda, Services Director, Coface Romania.

Cele mai mari 1.000 de companii generau la finele lui 2016 o pondere de 50% din veniturile tuturor companiilor, un fenomen mai putin vizibil in tarile din regiune. Mai exact, 6 din 10 companii active in Romania inregistreaza profituri, din care 75% sunt concentrate in cele mai mari 10% din companii.

“Pe de alta parte, 4 din 10 companii active inregistreaza pierderi, in timp ce doar 42% sunt sunt concentrate in cele mai mari 10% din companii”, adaugă Iancu Guda.  

Potrivit studiului, cele mai multe insolvenţe deschise în primul semestru s-au înregistrat în constructii, respectiv 746, volumul lucrărilor scăzând cu 8% în primele şase luni ale anului, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Sectorul menţionat este urmat de comerţul cu amănuntul cu 705 insolvenţe şi de comerţul cu ridicata şi distribuţie cu 660 insolvenţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO