Companii

​Coface: 90% din firmele care deschid procedura de insolvenţă ajung la faliment în 18 luni

​Coface: 90% din firmele care deschid procedura de...

Autor: Liviu Popescu

11.11.2015, 12:50 536

Aproximativ 90% din firmele care deschid procedura de insolvenţă ajung în 18 luni, în medie, la faliment, 5% în 18-36 de luni, iar restul de 5% încearcă să se reorganizeze cu un plan care durează în medie 2-3 ani. Însă doar 2-3% din cele care încearcă să se reorganizeze reuşesc acest lucru, afirmă reprezentanţii Coface, companie specializată în recuperarea de creanţe şi asigurări de credit comercial.

În primele nouă luni din acest an au fost deschise circa 7.400 de proceduri noi de insolvenţă, în scădere cu 53% faţă de acelaşi interval de timp de anul trecut. În perioada ianuarie-septembrie 2014, numărul insolvenţelor era de 15.670.

Cu toate acestea, spun reprezentanţii Coface, raportat la 1.000 de firme active, România înregistrează în continuare o incidentţă de peste patru ori mai mare decât media înregistrată pe plan regional, cu 45 de insolvenţe la 1.000 de firme active.

“Deşi numărul insolvenţelor nou deschise în primele nouă lunia a scăzut la jumătate, impactul financiar generat în economie, estimat prin valoarea datoriilor care nu sunt acoperite prin active, este de două ori mai mare, iar impactul social, estimat prin numărul locurilor de muncă care ar putea fi pierdute, este în creştere cu 5%”, mai spun reprezentanţii Coface.

Numărul insolvenţelor deschise în primele nouă luni în rândul companiilor cu cifra de afaceri peste un milion de euro este de 451 de firme, comparativ cu 437 în perioada corespunzătoare a anului anterior. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO