Companii

Coface: Companiile au atras resurse financiare suplimentare, dar acestea nu au generat venituri

Coface: Companiile au atras resurse financiare...

Autor: Andrei Mazurchievici

03.02.2016, 15:09 114

Potrivit reprezentanţilor Coface, una dintre principalele cauze care au accelerat riscul intrării în insolvenţă a fost dezechilibrarea graduală a structurii bilanţului. Gradul de îndatorare a crescut de la 76% în 2008 la 123% în 2014, în timp ce veniturile medii au scăzut cu aproape 5,3% în 2014, fără o ajustare corespunzătoare a cheltuielilor, astfel că nivelul consolidat al pierderilor a crescut cu 7,9%.

Gradul de acoperire a datoriilor prin venituri de exploatare a scăzut de la 108%, în 2008, la 69% în 2014.

De asemenea, durata medie de plată a furnizorilor aproape s-a triplat, aceasta crescând de la 74 de zile, în 2008, la 235 de zile. Durata medie de recuperare a creanţelor din partea firmelor insolvente a fost de 181 de zile anul trecut.

"Anul trecut 577 de companii cu o cifră de afaceri mai mare de un milion de euro au intrat în insolvenţă, iar două dintre acestea, Ambient Sibiu şi Domo Retail, aveau o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro", a afirmat Eugen Anicescu, Managing Director, Coface Bois-Colombes Sucursala Bucureşti.

Coface a anunţat totodată că a păstrat calificativul privind riscul de ţară pentru România la B, clasă de risc ce indică un mediu microeconomic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăţilor companiilor.

"România rămâne vulnerabilă ca urmare a caracterului structural al dezechilibrelor interne la nivel microeconomic prin nivelul foarte ridicat al creditului comercial, prin interdependenţa foarte ridicată dintre companii, prin înreruperea accelerată a activităţii pentru foarte multe companii şi prin nivelul ridicat al instrumentelor refuzate la plată", a adăugat Anicescu.

Coface estimează că în 2016 economia României va creşte cu 4,2%, în cazul în care agricultura se va menţine la acelaşi nivel ca în 2015.

"Vedem anul acesta pe un trend ascendent, în special bazat pe consumul privat, care va înregistra o creştere de 7%, fiind susţinut de mai mulţi factori: pe de o parte avem majorările salariale din aparatul public, cuplat şi cu o creştere a salariului minim pe economie. Din păcate, această dinamică nu o vedem corelată cu un avans la productivităţii, iar pe de altă parte avem măsuri care să încurajeze consumul", a declarat Iancu Guda, sedion economist, Coface România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO