Companii

Coface: Economia globală pare să se instaleze într-un regim de „stagflaţie” pe termen scurt; posibilitatea unei recesiuni globale devine din ce în ce mai clară

Coface: Economia globală pare să se instaleze într-un...

Autor: Roxana Rosu

18.10.2022, 11:29 249

Economia globală pare să se instaleze într-un regim de „stagflaţie” pe termen scurt, în care stagnarea economică şi preţurile în creştere rapidă coexistă, iar în acelaşi timp posibilitatea unei recesiuni globale devine din ce în ce mai clară, arată o analiză Coface.

În acest context, analiştii au realizat revizuiri generale în sens descendent ale previziunilor de creştere a PIB-ului şi ale evaluărilor sectoriale şi de ţară. Opt ţări, inclusiv Italia, Danemarca, Elveţia, Egipt şi Chile, au fost evaluate în jos după 19 retrogradări anunţate în trimestrul al doilea.

În timp ce previziunile de creştere au fost revizuite negativ pentru toate regiunile din lume, Europa este ţinta celor mai grele perspective, cu o recesiune care pare inevitabilă în toate principalele economii în iarna ce urmează.

Criza energetică se intensifică şi bătrânul continent se pregăteşte pentru o sobrietate „impusă”. Fie că aceasta va lua forma unei reduceri „voluntare” (suspendarea activităţilor neprofitabile din cauza costurilor energiei) sau a unei raţionalizări decretate de guverne, scăderea consumului de energie se va traduce neapărat printr-o producţie mai mică şi un declin al PIB-ului. Amploarea declinului va depinde în mare măsură de severitatea iernii, iar Germania, principala putere industrială a continentului, va fi vizată în mod special din acest punct de vedere.

Prin urmare, majoritatea retrogradărilor de risc de ţară în acest trimestru se referă din nou la economiile europene. Coface anunţă 6 retrogradări suplimentare, în special pentru 3 ţări în care riscul a fost considerat încă foarte scăzut: Danemarca, Elveţia şi Luxemburg. Doar Norvegia, producător de gaze, beneficiază de o mai bună evaluare a riscurilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO