Companii

Colliers: România poate atrage investiţii din Asia în sectorul de producţie, fiind foarte competitivă la nivel regional în zona costurilor

Colliers: România poate atrage investiţii din Asia în...

Autor: Roxana Rosu

18.07.2020, 11:01 323

Europa Centrală şi de Est (ECE) are capacitatea să atragă capacităţi noi de producţie, în contextul în care economia globală trece prin schimbări majore pe fondul pandemiei, iar România este o piaţă foarte competitivă în zona costurilor, potrivit unui raport Colliers International privind sectorul industrial din regiune.

Mai exact, Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia au înregistrat o creştere a costurilor de forţă de muncă de 1,6 până la 2,6 ori din 2004 până în 2018, în timp ce Bulgaria şi România au înregistrat creşteri de puţin peste 3 ori în aceeaşi perioadă.

Spre comparaţie, costurile forţei de muncă în sectorul de producţie din Germania sunt de circa 3 ori mai mari decât în ​​Cehia şi Slovacia, de aproximativ 4 ori mai mari decât în Ungaria şi Polonia, de aproape 6 ori peste România şi de aproape 8 ori peste Bulgaria.

„Bulgaria rămâne cu mult sub nivelul costurilor forţei de muncă din China pentru operaţiunile de producţie, România este comparabilă cu China, iar Polonia şi Ungaria nu se află cu mult mai sus. Există diferenţe majore faţă de acum un deceniu şi jumătate, când ţările din Europa de Est fie se pregăteau să adere la UE, fie tocmai deveniseră membre. Între 2004 şi 2018, costurile medii de fabricaţie au crescut de 5,6 ori în China, în timp ce, în regiunea ECE, avansul a fost mult mai mic. Şi toate acestea la o productivitate care a ţinut în mod clar pasul”, spune Laurenţiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International.

În plus, producţia industrială din România a crescut semnificativ în ultimii ani, ceea ce ar putea transforma piaţa locală într-un magnet pentru investiţii în zona de producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO