Companii

Combinatul Liberty Galaţi ajunge pe prima pagină a presei internaţionale: Fostul Sidex şi-a vândut creditele de carbon în 2020, iar acum nu poate acoperi costul poluării şi are nevoie de 100 de milioane de euro. Cum răspunde Liberty Galaţi

Combinatul Liberty Galaţi ajunge pe prima pagină a...

Autor: Alex Ciutacu

06.04.2021, 11:48 17274

Combinatul siderurgic de la Galaţi are nevoie de o finanţare de 100 de milioane de euro pentru a-şi acoperi costurile cu emisiille de carbon, întrucât Liberty Galaţi face parte din imperiul în derivă al industriaşului Sanjeev Gupta, potrivit unei relatări FT.

Situaţia scoate la lumină problemele din ce în ce mai mari cu care se confruntă imperiul GFG Alliance al industriaşului Gupta după prăbuşirea celui mai mare creditor al său, Greensill Capital.

Publicaţia scria în luna martie că unităţilor din Europa de Est, inclusiv fostul Sidex Galaţi, le-a fost atribuită o valoare negativă de 2,6 miliarde de dolari, în contextul în care au datorii de 1,6 miliarde de dolari. Această valoare negativă a reieşit din calculul consultanţilor chemaţi de GFG pentru a gândi un plan de restructurare.

În cazul Liberty Galaţi, combinatul a vândut credite de carbon de aproape 100 de milioane de euro anul trecut, după ce le-a primit în conformitate cu schema europeană de tranzacţionare de emisii ETS.

Conform acestei scheme, marii poluatori primesc gratuit în fiecare an o anumită alocare de credite de carbon. Aceste credite sunt calculate de la caz la caz şi sunt emise în februarie. Ulterior, poluatorii trebuie să dea înapoi UE destule credite de carbon pentru a-şi acoperi fiecare tonă de emisii, până în aprilie anul următor.

Liberty Galaţi a vândut credite de carbon primite pentru 2020 încă de anul trecut, iar acum se confruntă cu identificarea fondurilor necesare pentru a cumpăra creditele de carbon necesare pentru emisiile din ultimele 12 luni.

O provocare suplimentară ţine de preţurile creditelor de carbon din UE, care au crescut masiv în ultimele săptămâni.

Combinatul din Galaţi este în discuţii cu Liberty Ostrava din Cehia, în încercarea de a obţine creditele de carbon pe care nu le-au folosit cehii.

Vânzarea creditelor de carbon este o practică des întâlnite printre marile grupuri industriale europene. Companiile pot rămâne cu credite de carbon neutilizate dacă reuşesc pe parcursul anului respectiv să îşi reducă emisiile, ceea ce le permite să capitalizeze restul creditelor.

Alţii aleg să vândă întreaga alocare şi să le cumpere înapoi peste 12 luni.

Mediafax scria la începutul anului că şefii combinatului de la Galaţi ar fi implicaţi în scandalul de corupţie care îl implică pe fostul ministru al Mediului, Costel Alexe.

Conform FT, Liberty Steel a anunţat că va „coopera în totalitate cu orice investigaţie demarată de autorităţile din România”.

Cum răspunde Liberty Galaţi faţă de tema din Financial Times:

Dorian Dumitrescu, directorul de comunicare al Liberty Galaţi:

„La fel ca şi alte mari companii industriale, unităţile LIBERTY Steel Group tranzacţionează credite privind emisiile de carbon, ca parte a cursului obişnuit al activităţii lor.

Acest aspect include tranzacţiile de cumpărare şi vânzare a creditelor, în funcţie de cerinţele comerciale şi de preţul pieţei.

Nu comentăm soldurile actuale ale unităţilor noastre din motive comerciale, dar ne aşteptăm ca toate să prezinte numărul corect de credite Registrului UE la sfârşitul lunii aprilie. "

Liberty Galaţi este puternic angajată în a se asigura că reprezentanţii săi acţionează la standarde înalte de comportament şi că are implementate proceduri solide care să susţină acest angajament.

Vom coopera pe deplin în orice investigaţie realizată de autorităţile române. Liberty a dispus deja o anchetă externă cu privire la chestiunea respectivă, care se află în desfăşurare.

Pentru a se asigura că procesul este complet obiectiv, un manager din eşalonul superior a renunţat voluntar la responsabilităţile sale până la finalizarea anchetei.

Nu vom mai emite niciun comentariu pe acest subiect în timp ce ancheta este în curs.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO