Companii

Comerciantul de cereale Ameropa: Preţul produselor agricole nu va scădea la vară, la noua recoltă

Comerciantul de cereale Ameropa: Preţul produselor agricole nu va scădea la vară, la noua recoltă

Autor: Gabriel Razi

22.02.2011, 23:51 1760

Cezar Gheorghe, directorul general al Ameropa, unul dintrejucătorii de pe piaţa comerţului cu cereale cu afaceri în Româniade 33 de milioane de euro, a declarat ieri că nivelul maxim istorical preţurilor pentru produsele alimentare de bază este rezultatulcreşterii populaţiei la nivel global, cât şi efectul creşteriicererii pentru produse alimentare de bază în Asia.

"Preţurile pentru produsele agricole de bază nu vor coborî învara viitoare, la noua recoltă, pentru că există cerere. Apar ţăricu cerere mare care nu sunt în mod tradiţional mari importatori decereale, printre care India, Pakistan sau Bangladesh", a declaratieri Cezar Gheorghe în cadrul Forumului pentru Agriculturăorganizat de Finmedia.

În ultimele şase luni preţurile pentru produsele agricole debază s-au încadrat pe o pantă puternic ascendentă. În ianuarie2009, o tonă de porumb era tranzacţionată cu 173 de dolari, pentruca în urmă cu un an să scadă uşor până la 167,21 $. În 2010 înschimb, a urcat până la 265 de dolari/tonă în urmă cu o lună,conform Fondului Monetar Internaţional. Astfel, în ultimii trei anipreţul porumbului s-a majorat cu aproape 60%.

Grâul se tranzacţiona pentru 239 de dolari/tonă în luna ianuariea anului 2009, preţul acestuia coborând până la 200 de dolari/tonăîn ianuarie 2010 pentru a urca la nivelul record de 326,5dolari/tonă în prima lună a acestui an, conform FMI. În ultimiitrei ani preţul grâului a crescut cu 65%.

Marii traderi de cereale cred că preţurile vor rămânesus

Martin Schuldt, CEO al Cargill, un alt mare comerciant decereale prezent în România, este de aceeaşi părere cu CezarGheorghe. El a declarat recent că preţurile record ale produseloragricole de bază au fost determinate de evenimentele meteo extreme,precizând totuşi că nu este încă clar dacă acesta este punctulmaxim al preţurilor.

Totuşi în privinţa stocurilor de produse agricole de bazăSchuldt şi Gheorghe nu au aceleaşi opinii. Martin Schuldt de laCargill era de părere că nu este aceeaşi situaţie ca în 2007-2008şi că stocurile pe piaţa internaţională sunt mult mai mari decâtacum trei ani.

Cezar Gheorghe crede însă că estimările privind stocurile nusunt reale. "Stocurile ipotetice sunt lipsite de realism, stocurilenu sunt atât de mari cum se estimează".

Ameropa se concentrează pe Constanţa, ceilalţi peDunăre

AmeropaHolding deţine în România Comcereal Constanţa, unul dintre cei maimari depozitari de produse agricole de pe piaţa locală. În urmă cutrei ani, Ameropa a achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni alComcereal Constanţa pentru 15,4 milioane de euro, majorându-lrecent până la 96,5%.

Ameropa Grains Constanţa a avut în 2009 afaceri de peste 30 demilioane de euro, peste 250 de angajaţi şi pierderi de 1,7 milioanede euro, conform MF.

Faţă de ceilalţi mari traderi de cereale, precum Cargill sauAlfred Toepfer, care şi-au dispus capacităţile de stocare acerealelor de-a lungul Dunării, elveţieni de la Ameropa au preferatsă se concentreze pentru moment pe zona portului Constanţa.

Cargill operează în România 18 silozuri cu o capacitate totalăde 500.000 tone, Alfred C. Toepfer, alt mare jucător, controleazăopt silozuri, cu o capacitate totală de 100.000 de tone, iarAmeropa deţine 18 baze şi silozuri în judeţul Constanţa cu ocapacitate totală de stocare de 600.000 de tone.

"Avem 18 silozuri şi baze în judeţul Constanţa, acestea urmeazăcalea ferată", spune Cezar Gheorghe. Poziţionarea strategică asilozurilor şi a depozitelor este esenţială. "Apropierea faţă deConstanţa sau de Dunăre face diferenţa. Preţurile oferite de mariicomercianţi de produse agricole diferă cu 1-2 euro de la uncomerciant la un altul", precizează Gheorghe.

Ameropa este o companie elveţiană fondată în 1948 cu sediulcentral lângă Basel, cu afaceri în ţări 26 de ţări pe cincicontinente. Compania este prezentă în Brazilia, China, Coreea deSud sau Statele Unite. În Europa, compania elveţiană este alcincilea jucător de pe piaţa comerţului cu cereale, având afaceriîn Austria, Franţa, Italia, Germania, Spania, Serbia, Croaţia sauRomânia. La nivel mondial Ameropa are peste 2.000 de angajaţi şivinde anual 11 milioane de tone de îngrăşăminte şi trei milioane detone de cereale.

Stocurile de porumb au ajuns la minimul ultimilor 37 de ani,semn că producătorii din întreaga lume nu reuşesc să acopereconsumul în creştere, chiar dacă alimentele se scumpesc, iarsuprafaţa însămânţată se măreşte, potrivit Bloomberg.

Agricultorii din întreaga lume au majorat producţia de grâu,orez şi cereale furajere cu 16% din 2000, însă nu reuşesc săacopere creşterea de 20% a cererii, potrivit datelorDepartamentului pentru Agricultură din SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO