Companii

Comerţul modern în 2020: vor mai rămâne doar 5-6 jucători faţă de 12 astăzi

Autor: Cristina Roşca

06.07.2015, 00:07 1083

Comerţul modern va traversa în următorii cinci ani o serie de modificări structurale, cred jucătorii din piaţă şi analiştii care văd în 2020 un total de 3.500 de supermar­keturi şi hipermarketuri, faţă de 1.500 în prezent în România. Acestea vor fi controlate de doar 5-6 jucători străini, de două ori mai puţini decât în prezent.

„Expansiunea comerţului modern va continua, reţelele vor trece de la marile oraşe către localităţile mici de provincie. Focusul expansiunii va fi pe supermarketurile cu elemente de proximitate. Mulţi retaileri vor paria pe francizaţi şi pe preluarea de retaileri locali. În cazul unor astfel de preluări, foştii proprietari vor fi păstraţi în adminstraţie“, spune Pawel Musial, executivul polonez care a condus Profi până acum câteva luni şi care acum este membru al Consiliului de Supraveghere şi preşedinte al Comitetului de Strategie. El adaugă faptul că două-trei reţele vor paria pe micile localităţi, astfel că în cinci ani co­merţul modern va ajunge de la 1.500 la 3.500 de magazine.

Comerţul modern local urmează a trece astfel printr-o serie de fuziuni şi achiziţii fără însă ca pe piaţă să intre un nume nou. Astfel, eventualele achiziţii şi fuziuni se vor face intern, între jucătorii deja existenţi, care îşi vor consolida businessul local pentru a avea o şansă la podium.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO