Companii

Comisia Europeană a prelungit până la 31 decembrie 2021 cadrul de acordare a ajutoarelor de stat pentru susţinerea companiilor în contextul crizei şi dublat plafoanele

Comisia Europeană a prelungit până la 31 decembrie...

Autor: Roxana Rosu

08.02.2021, 15:16 211

Comisia Europeană a prelungit până la 31 decembrie 2021 Cadrul Temporar al ajutoarelor de stat, adoptat în martie 2020, pentru a susţine economiile şi companiile din ţările europene, în contextul persistenţei crizei generată de pandemie.

Noul amendament al Cadrului Temporar prevede şi  extinderea  plafoanelor ajutoarelor permise.

Astfel noile valori prevăd ajutoare de stat de până la:

  • 225.000 de euro pe companie activă în producţia primară de produse agricole (anterior 100.000 euro)
  • 270.000 de euro pe companie activă în sectorul pescuitului şi acvaculturii (anterior 120.000 de euro)
  • 1,8 milioane de euro pe companie activă în toate celelalte sectoare (anterior 800.000 de euro).

Prin acelaşi amendament, CE a permis introducerea posibilităţii de conversie a unor instrumente rambursabile, de tipul garanţiilor, creditelor, credite punte, în granturi directe, ce pot fi acordate  pînă la sfârşitul anului 2021.

Guvernul României a lansat  Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, care are ca obiectiv înlocuirea măsurilor de subvenţionare cu cele de stimulare a investitiilor.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici i Mijlocii  contribuie cu patru programe, ce au primit aprobare în baza Cadrului Temporar de ajutor de stat: IMM Invest, Agro IMM Invest, IMM Leasing de echipamente şi utilaje şi IMM Factor.

“FNGCIMM a înregistrat în anul 2020 rezultate istorice prin acordarea celui mai mare numar de garantii de la infintarea sa. Astfel, în 2020 s-a aprobat un procent de 12,8% din numărul total de garanţii acordate de FNGCIMM, iar valoarea acestor garanţii reprezintă peste 28,4% din valoarea tuturor garanţiilor acordate de FNGCIMM în toţi anii de activitate. În  anul 2020 au fost acordate circa de 2 ori mai multe garanţii faţă de  anul 2019, cu o valoare de 5,3 ori mai mare, la care programul IMM INVEST a avut o contribuţie majoră. Această creştere semnificativă se datorează în mare parte contextului economic care a favorizat intervenţia şi utilitatea unui instrument de susţinere anticiclic, dar şi sinergiei create  cu sistemul bancar, care a înţeles să ofere cât mai rapid soluţii de finanţare optime, atât pentru menţinerea în viaţă a IMM-urilor aflate în dificultate cât şi pentru IMM-urile pentru care criza a adus oportunităţi de dezvoltare.”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general FNGCIMM

Comisia Europeană a autorizat în data de 18 decembrie 2020 modificarea schemei de ajutor de stat care sustine implementarea programului IMM INVEST,  pentru a interveni cu masuri adaptate de sprijin in domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO