Companii

Comisia Europeană aduce veşti bune pentru domeniul HoReCa: CE dă undă verde unei scheme româneşti în valoare de 500 mil. de euro pentru a sprijini activitatea companiilor din domeniul turismului, al cazării şi al serviciilor alimentare, afectate de criza COVID-19

Comisia Europeană aduce veşti bune pentru domeniul...

Autor: Robert Manea

15.04.2021, 18:40 229

Comisia Europeană a aprobat o schemă românească în valoare de 500 milioane de euro ( aprox. 2,4 miliarde de lei) cu scopul de a sprijini companiile care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum turism, cazare, servicii alimentare, dar şi agenţii de turism, pe fondul crizei afectate de coronavirus.

„Măsura a fost aprobată în temeiul Cadrului temporar privind ajutoarele de stat. Sprijinul public, sub formă de subvenţii directe, va acoperi până la 20 % din pierderile de venituri (sau, în cazul anumitor agenţii de turism care aplică un regim special, volumul facturilor emise pentru servicii turistice, inclusiv marja) pe care beneficiarul le-a înregistrat între 1 ianuarie şi 21 decembrie 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2019.

Măsura urmăreşte să ajute beneficiarii să îşi acopere nevoile de lichidităţi şi să îşi continue activităţile în timpul şi ulterior pandemiei. Comisia a constatat că schema românească respectă condiţiile prevăzute în cadrul temporar.

În special, (i) sprijinul nu va depăşi 1,8 milioane EUR per beneficiar, astfel cum se prevede în cadrul temporar, şi (ii) ajutorul va fi acordat cel târziu la 31 decembrie 2021. Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile cadrului temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.”

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO