Companii

Comisia Europeană ar fi vrut ca România sa reducă povara fiscală pe angajaţi, nu TVA la alimente

Comisia Europeană ar fi vrut ca România sa reducă...

Autor: Ovidiu Bărbulescu

08.04.2015, 12:18 702

"I-am ridicat premierului o serie de preocupări în privinţa planului Guvernului de a promova noul Cod Fiscal, astfel încât să reducă substanţial nivelurile TVA, măsură care, potrivit estimărilor Comisiei, are un efect fiscal substanţial negativ. Această măsură nu corespunde recomandărilor generale ale Comisiei privind politicile fiscale, domeniu în care noi recomandăm să ridicăm povara impozitării de pe muncă, în special de pe forţa de muncă slab plătită, către alte baze de taxare care afectează în mai mică măsură creşterea economică şi, inclusiv, consumul", a spus vicepreşedintele CE.

Dombrovskis a precizat că vor fi continuate discuţiile, în detaliu, cu Guvernul României, inclusiv la nivel de experţi, el personal urmând să discute cu ministrul Finanţelor, Eugen Tedorovici, despre efectele fiscale şi posibile măsuri compensatorii pentru a găsi cea mai bună soluţie "în vederea asigurării sustenabilităţii financiare a României".

Oficialul european a arătat că 2015 este primul an în care Comisia a realizat o analiză în detaliu a economiei româneşti şi a observat că România se confruntă cu anumite dezechilibre macro-economice, precizând că este nevoie ca Guvernul să găsească soluţii pentru a întări competitivitatea, pentru a rezolva "situaţia net negativă a investiţiilor" şi pentru întărirea capacităţii de export pe termen mediu.

De asemenea, a mai spus Dombrovskis, România trebuie să continue reformele structurale pentru a îmbunătăţi eficienţa utilizării fondurilor structurale şi de coeziune, astfel încât să se obţină rezultate mai bune privind sistemul social, pentru a combate inegalitatea şi sărăcia şi pentru a face faţă anumitor deficienţe de guvernare şi administraţie publică.

"Am discutat cu premierul un punct de vedere foarte important pentru Comisia Europeană, şi anume că tendinţele pozitive pe care România le înregistrează nu trebuie să se piardă", a subliniat vicepreşedintele Comisiei.

El a arătat că forurile europene se aşteptă ca rata de creştere economică a României să fie de 2,7% anul acesta şi de 2,9% anul viitor.

Taxa pe valoarea adăugată va fi redusă de la 24% la 9%, din luna iunie, pentrut toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţii publice, a anunţat, marţi, premierul Victor Ponta.

Guvernul îşi menţine totodată intenţia de a reduce cota standard de TVA de la 24% la 20%, din ianuarie.

Ponta a afirmat, marţi, că Guvernul s-a consultat cu Banca Naţională, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană şi că nu se aşteaptă la "foarte multe felicitări", dar că instituţiile respective au înţeles care este strategia pe termen mediu şi lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO