Companii

Comisia Europeană cere în mod oficial României să renunţe la preţurile reglementate la energie şi gaze

Comisia Europeană cere în mod oficial României să renunţe la preţurile reglementate la energie şi gaze

Autor: Roxana Petrescu

06.04.2011, 14:50 32

Comisia Europeană a solicitat în mod oficial azi Italiei,Poloniei şi României să îşi alinieze la normele UE legislaţiilenaţionale privind preţurile reglementate la energie pentruconsumatorii finali. Legislaţia UE referitoare la piaţa internă aenergiei prevede ca preţurile să fie stabilite în principal decerere şi ofertă.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, preţurilereglementate ridică obstacole pentru companiile nou intrate înpiaţă şi îi privează pe consumatori de dreptul lor de a alege celmai bun serviciu din piaţă.

"Dacă statele membre nu respectă în termen de două luniobligaţiile care le revin conform legii. Comisia poate defericauzele Curţii de Justiţie", se mai precizează în comunicat.

Eşeculliberalizării în energie: niciun client nu şi-a schimbatfurnizorul. Surpriza la gaze naturale: 100 de consumatori aurenunţat la Distrigaz

În prezent, populaţia beneficiază de preţuri reglementate atâtla gaze, cât şi la energie electrică, în timp ce pentru gazepreţurile reglementate sunt aplicabile tuturor categoriilor deconsumatori.

Pornind de la datele de producţie furnizate de către Romgaz,calculele arată că dacă liberalizarea s-ar produce în sensulalinierii preţurilor din producţia internă până la nivelulimporturilor din Rusia, ar rezulta încasări suplimentare de peste700 de milioane de euro pentru companie.

În cazul Petrom, încasările suplimentare ar fi aproximativ laacelaşi nivel, ţinând cont de faptul că firma produce şicomercializează cantităţi similare de gaze cu cele ale Romgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO