Companii

Compa concediaza din angajati, dar dubleaza exporturile

20.03.2001, 00:00 79



Societatea Compa Sibiu, specializata in proiectarea, producerea si comercializarea de componente pentru industria auto si constructoare de masini, estimeaza pentru anul acesta o valoare a exporturilor de cinci milioane de dolari prin dezvoltarea unor noi parteneriate cu societati din Germania si Franta.

Anul trecut, incasarile din export au fost de 2,2 milioane de dolari, in crestere cu 77% fata de 1999.Cu 2.704 angajati, mai putin cu 5% fata de 1999, Compa a avut in 2000 un profit brut de 23 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 469 miliarde de lei.

La capitolul investitii, anul trecut la Compa s-au cheltuit peste 14 miliarde de lei, urmand ca in acest an sa fie achizitionate masini automate de turnare sub presiune, centre de prelucrare cu comanda numerica, instalatii de vopsire in camp electrostatic si instalatii de control tridimensional.

Csaba Musulin, director in cadrul societatii, apreciaza ca politica de dezvoltare a SC Compa este una bazata pe solicitarile clientilor.

"Suntem in stare, la ora actuala, sa facem fata tuturor solicitarilor venite din partea producatorilor auto. Practic realizam absolut tot: de la remorci, carcase auto, ascensoare, repere de aluminiu etc". spune Musulin.

Printre partenerii de afaceri ai societatii se numara Mercedes, Jaguar, Scania si Iveco, dar si Dacia, Daewoo, Aro, Tractorul, Roman si Rocar. Csaba Musulin este de parere ca astazi, in Romania, lipsa politicilor economice sigure, de lunga durata, dar mai ales cursul valutar fluctuant determina agentii economici sa fuga de relatiile interne.

"Incercam sa ne mentinem cat mai mult pe piata externa de profil, pentru ca realitatile economiei romanesti sunt uneori potrivnice, iar noi nu ne permitem sa blocam credite sau sa realizam stocuri in cantitati mari", spune el.

Musulin a dat ca exemplu relatia cu Dacia, care de o vreme buna se afla intr-o situatie mai delicata, fapt care a determinat schimbarea strategiilor de piata.

"Dar daca starea de incertitudine de acolo se va prelungi si noi vom fi afectati. De aceea, in aceasta perioada, preferam partenerii externi". In aceste conditii, Compa isi cauta partenerii furnizori de materie prima dar si de productie pe piata occidentala, acolo unde "parteneriate se deruleaza si mai ieftin dar si mai rapid decOt in tara".

Compa Sibiu s-a infiintat in 1991 prin privatizarea fostei Intreprinderi de Piese Auto Sibiu (IPAS).

Dupa privatizare, Compa s-a dezvoltat pe orizontala, iar o parte din sectiile de productie s-au tranformat, in 1996, in Krupp Bilstein Compa (Compa 27%, Krupp Bilstein 73%) societate specializata in fabricarea si comercializarea de amortizoare si echilibroare, iar, in 1998, in Krupp Compa Arcuri (Compa 27%, Krupp Hoesch Federn 73%) specializata in fabricatia si comercializarea de arcuri de suspensie elicoidale si lamelare.

In prezent, structura actionariatului SC Compa este urmatoarea: PAS - 56,57%, Romania Investments Company Cyprus Ltd. - 17,09%, Broudhurst Investments Limited 5,63%, altii - 20,71%. Societatea are datorii de 95 miliarde de lei, iar valoarea creantelor se ridica la 75 miliarde de lei.

Actiunile Compa Sibiu sunt tranzactionate la categoria intai a Bursei de Valori, in sedinta de ieri cotatia de inchidere fiind de 600 de lei, in scadere cu 11,6% in comparatie cu ziua anterioara.

Valoarea de 61,64 miliarde de lei a tranzactiilor, mai mare decat cea intanlita in mod obisnuit la Compa, demonstreaza ca investitorii s-au grabit sa vanda odata cu trecerea datei pana la care se mai puteau achizitiona actiuni in scopul obtinerii de dividende.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO