Companii

Compania de drumuri semnează contracte de 250 mil. euro pentru construcţia a 40 km din autostrada Sebeş-Turda

Compania de drumuri semnează contracte de 250 mil. euro...

Autor: Andreea Neferu

14.11.2014, 11:24 1490

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) va semna astăzi contractele de execuţie a primelor două loturi (41 de kilometri) ale autostrăzii Sebeş-Turda, valoarea acestora ridicându-se la aproape 250 de milioane de euro.

Primul lot, între Sebeş şi Pârâul Iovului (17 km), va fi construit de italienii de la Impresa Pizzarotti şi Pomponio Construcţii pentru 541,7 milioane de lei (123,1 milioane de euro), în timp ce al doilea tronson (24,3 km), între Pârâul Iovului şi Aiud, va costa 549,3 milioane de lei (124,8 milioane de euro) şi va fi realizat de grecii de la Aktor şi de firma românească Euro Construct Trading 98 (controlată de Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu). Termenul de proiectare şi de execuţie a celor două tronsoane este de 22 de luni, ceea ce înseamnă că abia la începutul toamnei lui 2016 acestea vor fi finalizate.

Constructorii primelor două tronsoane ale autostrăzii Se­beş - Turda au fost stabiliţi în mod definitiv abia recent, după 10 luni în care contestaţiile pentru aceste două contracte s-au ţinut lanţ şi au împiedicat demararea lucrărilor.

Întârzierea atribuirii şi semnării celor două contracte este cu atât mai importantă cu cât autostrada Sebeş - Turda este finan­ţată din fonduri europene din exerciţiul financiar 2007-2014, iar nefinalizarea reali­zării proiectelor până la sfârşitul anului viitor ar putea conduce la pierderea banilor de la Bruxelles.

Fostul ministru al transporturilor Dan Şova spunea în primăvară că autostrada Sebeş - Turda nu va pierde banii europeni în cazul în care nu va fi finalizată până la sfârşitul lui 2015, deoarece legislaţia euro­peană permite să se opteze pentru „fazarea geografică şi tehnologică a oricărui proiect“.

În prezent, doar pe circa 30 de kilometri din autostrada Sebeş-Turda, între Aiud şi Turda, se realizează proiectarea şi au demarat lucrările pregătitoare, potrivit ultimelor date transmise de CNADNR, după ce contractele au fost semnate în luna mai. Con-tractul pentru al treilea lot, între Aiud şi Decea, este pe mâna italienilor de la Tirrena Scavi şi Societa Italiana per Condotte d’Acqua pentru circa 96 mil. euro.

Al patrulea, între Decea şi Turda, este realizat de austriecii de la Porr Construct pentru 107 milioane de euro.

Termenul estimat de finalizare a celor două porţiuni de autostradă este martie 2016, potrivit celor mai recente informaţii transmise de CNADNR.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO