♦ Investiţiile în noi fabrici propuse vizează comune sau oraşe precum Sălcioara (Dâmboviţa), Huedin (Cluj), Mărăşeşti (Vrancea), Lăcriţa Mică (Dolj) şi altele ♦ Proiecte ce solicită 1,2 mld. euro ajutor de stat au fost depuse de firmele din domeniul construcţiilor în programul Construct Plus, dar bugetul este de opt ori mai mic, astfel că doar câteva firme vor primi ajutorul de stat.
Companiile din construcţii au depus proiecte ce însumează investiţii totale de 2,4 mld. euro (din care jumătate reprezintă solicitările pentru ajutor de stat) în cadrul aplicaţiilor pentru ConstructPlus, un program guvernamental ce are un buget de doar 149 de milioane de euro pentru acest an. Mai exact este vorba de 90 de firme din toată ţara care au în plan să dezvolte noi unităţi de producţie de prefabricate, confecţii metalice, fasonat oţel-beton şi alte fabrici. Numărul mare de proiecte propuse arată cât este de mare nevoia de fabrici de materiale de construcţii în România. ZF a vorbit cu trei reprezentanţi ai firmelor care au depus proiecte în Construct Plus.
„Vrem să facem fabrică de fasonat oţel-beton în Fundulea (Călăraşi) pentru că acum funcţionăm într-un spaţiu închiriat din Ilfov. Avem nevoie de finanţare şi de aceea am depus acest proiect. Dacă nu se va aproba, nu vom putea susţine această investiţie“, a spus pentru ZF Tiberiu Claudiu Maximov, proprietarul şi administratorul companiei CDA RO Steel din Ilfov, unul dintre cei mai mari producători de oţel fasonat de pe piaţa locală. Valoarea proiectului se ridică la 222 mil. lei (44,5 mil. euro), iar ajutorul de stat solicitat este de 117 mil. lei (23 mil. euro), arată datele publice. Compania a obţinut pentru acest proiect un scor de 95 de puncte la Construct Plus.
Datele publice arată că anul trecut compania CDA RO Steel a finalizat cu afaceri de 266,7 milioane de lei şi profit net de un milion lei. Firma este activă de zece ani şi avea 156 de angajaţi anul trecut.