Companii

Companiile de consultanta financiara pentru fonduri europene iau comisioane intre 2 si 10% din valoarea finantarii

18.12.2007, 20:16 492

Identificarea nevoii de consultanta specializata pentru accesarea fondurilor europene l-a determinat pe Cosmin Dragoi sa infiinteze Cedinvest, in februarie 2007, companie care are ca obiect de activitate consultanta financiara in vederea accesarii fondurilor nerambursabile.
"Am demarat afacerea chiar in momentul anuntarii lansarii acestor fonduri, care a fost intarziata, sesizand lipsa de consultanta financiara specializata pentru fondurile europene", a spus el. In momentul inceperii afacerii Cedinvest, el avea doar 25 de ani, iar asociatul lui, Eduard Dumitrascu, avea 28 de ani. Cofondatorul Cedinvest acumulase experienta in acest domeniu, lucrand inainte in alte cateva firme de consultanta, implicandu-se atat in administrarea afacerilor respective, cat si in managementul de proiect.
"Angajatii care lucreaza in Cedinvest au experienta in consultanta pentru fondurile de preaderare, precum SAPARD si Phare, care au format o optime din fondurile structurale alocate tarii noastre", a mai spus el.
Investitia initiala pentru demararea afacerii a constat in inchirierea, dotarea si mobilarea sediului in care se desfasoara activitatea. "Cea mai mare investitie o reprezinta oamenii cu care se lucreaza, care definesc succesul unei astfel de afaceri", a mai spus el.
Banii au provenit din surse proprii, iar angajatii care lucreaza pentru Cedinvest sunt persoane cu care a mai lucrat in mediul de consultanta.
Prima etapa parcursa pentru inceperea afacerii a constat in studiul obiectului afacerii, implicatiile consultantei financiare in vederea accesarii fondurilor europene, modelele de documentatii solicitate. "Un al doilea pas important a fost gasirea oamenilor competenti, care sa aduca experienta in domeniu, avand in vedere faptul ca, din opt fonduri europene, sapte sunt noi", a mai precizat el.
Cosmin Dragoi spune ca studiul de piata a fost relativ simplu, pentru ca orice investitor roman isi doreste sa dezvolte afacerea prin bani nerambursabili, iar plaja de domenii care ar putea fi finantate este cuprinzatoare, facilitand astfel accesul cat mai multor persoane la fondurile europene.
"Serviciile oferite de Cedinvest sunt legate de activitatea de consultanta pentru accesarea fondurilor europene. Pentru fiecare client, noi stabilim eligibilitatea pentru finantare, realizam si depunem documentatia (care include planul de afaceri, un studiu de fezabilitate, proiectii financiare, analiza cost beneficiu, cererea de finantare, dosarul de achizitii), pe care o sustinem pe toata durata implementarii proiectului", a adaugat el.
Compania mai faciliteaza cofinantarea proiectelor prin parteneriatele pe care le-a incheiat cu sase banci, ce pot sustine o parte din aceste proiecte. "Parteneriatele cu bancile au aparut datorita faptului ca banii europeni nu acopera toata investitia, doar pana la 70%, iar unii investitori nu dispun de resurse proprii pentru a sustine procentul nefinantat.
Se mai adauga faptul ca banii europeni se primesc prin rambursare, adica investitorul trebuie sa cheltuiasca mai intai o parte, pe care sa poata solicita rambursarea", a mai mentionat el.
De asemenea, Cedinvest ofera printr-o firma partenera servicii de arhitectura si chiar realizarea proiectului tehnic. "Partenerii au venit din nevoia de a oferi un serviciu complet clientilor firmei", a spus el.
Promovarea online si accesarea bazelor de date personale sau aduse de colaboratorii firmei au atras foarte repede un numar mare de clienti, interesati de servicii de consultanta. "In principiu, orice firma care produce sau presteaza un serviciu poate fi un client al Cedinvest. Asociatul meu ne-a oferit acces la o baza de date care va genera investitii importante si contracte de consultanta mari", a mai spus Cosmin Dragoi.
Preturile serviciilor de consultanta variaza de la un proiect la altul. "Solicitam un procent din fondul nerambursabil ca si plata serviciului de consultanta, acest procent fiind variabil in functie de volumul de munca depus, de valoarea proiectului si de alte cateva criterii", a precizat el.
Pe piata de consultanta financiara concurenta este mare, dar si cererea pentru proiecte pe fondurile europene este din ce in ce mai semnificativa. "Preconizam ca odata cu cresterea numarului de proiecte depuse va creste si concurenta, in momentul de fata piata de profil fiind la inceput", a adaugat el.
Cosmin Dragoi estimeaza pentru anul viitor o cifra de afaceri de 1 milion de euro, precizand ca anul acesta cifra de afaceri va fi afectata din cauza intarzierii lansarii fondurilor.
"Estimarea pe 2008 se bazeaza pe contractele deja existenete, precum si pe potentialul pe care il are aceasta piata", a mai spus el.
Dificultatile principale intr-o afacere de consultanta pentru fonduri europene constau in gasirea oamenilor competenti. "Exista o lipsa de oameni calificati pe piata si nu numai in domeniul consultantei financiare si de afaceri. Am reusit sa ne formam totusi o echipa de oameni specializati, care a sesizat potentialul de crestere al acestei afaceri", a precizat el.
Compania vizeaza pe termen scurt atingerea cifrei de 1 milion de euro la sfarsitul lui 2008, iar pe termen mediu si lung adaugarea altor servicii financiare, precum consultanta de administrare a intreprinderii, brokeraj de credite si altele.
Un alt antreprenor care a demarat o afacere in domeniul consultantei financiare este Marius Ilie, care a infiintat in 2005 compania Comara Project Consulting.
"Am ales aceasta afacere pentru ca stiam cel mai bine sa oferim consultanta financiara. Daca nu ai experienta in acest domeniu, nu vei putea dezvolta o afacere pe termen lung, pentru ca nu vei sti ce ai de facut", a declarat Marius Ilie.
El a demarat afacerea la 27 de ani, fiind cofondator al firmei alaturi de sotia lui, bazandu-se pe o experienta de peste 3 ani numai pe domeniul de consultanta financiara. "Cel mai greu a fost sa incepem de la zero, desi am crezut in aceasta idee si totul a fost o emotie a demararii afacerii", a mai spus el.
Investita initiala a fost de 5.000 de euro, bani obtinuti din fonduri proprii, alocati achizitionarii de computere si a diferitelor programe de specialitate.
Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 43.000 de euro, estimand o crestere cu aproximativ 30% anul acesta, adica o valoare de 56.000 de euro.
"Cel mai interesant este ca in 2008, numai pe baza contractelor semnate, estimam peste 120.000 de euro, crestere explicata prin faptul ca anul viitor vor fi accesate foarte multe fonduri structurale, spre deosebire de 2006 cand programul SAPARD a fost finalizat in august", a precizat el.
Marja de profit a fost de 20-30%, insa pe viitor ea va fi mai mica din cauza realizarii investitiilor proprii pe plan local.
Comara Project Consulting presteaza servicii complete de accesare a fondurior nerambursabile. "Daca nu am oferi un pachet complet de servicii necesare accesarii de fonduri, marja de succes pentru client ar fi mai mica", a spus el.
El a mai precizat ca prin politica firmei nu accepta sa lucreze doar partial la un proiect. Compania elaboreaza studiul de fezabilitate, pentru a indica punctele slabe si pe cele forte ale posibilului beneficiar, ofera consultanta pentru imbunatatirea conditiilor necesare proiectului, realizeaza lista de documente si avize necesare, elaboreaza analiza economico-financiara, strategiile, intreaga consultanta pe toata durata implementarii investitiei.
"Anul acesta am avut o cerere de proiecte de la peste 1.200 de beneficiari, prin intermediul celor 7 site-uri web dezvoltate pentru promovarea serviciilor companiei, dar si a investitiilor aflate deja in productie", a mai spus el.
Comisioanele pentru serviciile oferite de companie difera de la un proiect la altul, de complexitatea lui, de situatia actuala a beneficiarului, de conditiile care trebuie indeplinite pentru a fi eligibil in accesarea unui fond sau credit bancar.
"Acest comision reprezinta un procent din valoarea investitiei, care variaza intre 2% si 10%", a spus el.
Marius Ilie a mai precizat ca pentru alegerea partenerilor a facut o analiza continua, iar acum acestia acopera toate domeniile in care lucreaza. "Lucram cu arhitecti, tehnicieni, firme de constructii, firme producatoare de utilaje, echipamente. Ca localizare acestia nu sunt numai din Romania, ci si din Austria, Franta, Italia, Olanda, Germania, Spania, Ungaria, Grecia, Israel", a mentionat el.
Atragerea partenerilor este explicata prin faptul ca se vizeza oferirea posibilitatii clientului de a alege cele mai bune solutii tehnice.
"Vizitam cu clientul, prin intermediul partenerilor firmei, proiecte similare realizate in Europa, dupa care alegem solutia cea mai buna, care se adapteaza la nevoile si posibilitatea zonei, a investitiei beneficiarului", a mai spus el.
Clientii companiei de consultanta sunt acele firme care doresc sa isi extinda, sa isi modernizeze afacerea existenta sau sa demareze o noua afacere. "De obicei, clientii care solicita elaborarea unui proiect detin informatii legate de ce presupune accesarea fondurilor nerambursabile.
"Orice antreprenor care doreste sa-si inceapa o afacere poate beneficia de fonduri europene, criteriile de acordare constau doar in modul de elaborare a proiectului si in capacitatea proprie de sustinere, adica resursele materiale si financiare si resursele umane", a mai spus el.
Din portofoliul Comara Project Consulting ar putea fi numarate proiecte de pensiuni turistice, ferme de porci la ingrasat, sere de legume, ferme de vaci, achizitii de utilaje agricole, ferme apicole, ferme de melci si altele. "Domeniul din care fac parte firmele care solicita consultanta nu are limite, de la ferme zootehnice de animale, abatoare, fabrici de prelucrare a laptelui, prelucrare lemn, confectii textile", a spus el.
Marius Ilie mai precizeaza ca celor care solicita elaborarea unui proiect li se transmit toate informatiile legate de conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca, ce fonduri ar putea accesa, cum sa acceseze alte fonduri.
Afacerea a fost demarata cu doi angajati, chiar fondatorii ei, ca in prezent in Comara Project Consulting sa lucreze 9 consultanti si inca 3 colaboratori. Urmatoarea etapa a afacerii a constat in obtinerea credibilitatii clientilor. "Ca si consultanti eram foarte bine cunoscuti, insa la acel moment nu eram cunoscuti ca firma. Am reusit in timp sa confirmam valoarea si ca firma, chiar de la primul contact cu clientul", a declarat el.
In aceasta afacere, este important sa selectezi clientii, deoarece nu toate investitiile pe care le propun ei se pot realiza. "Este necesar sa realizezi o analiza foarte buna inainte de a semna si demara un contract", a precizat el.
Marius Ilie mai spune ca motivele pentru care nu se poate realiza o investitie sunt numeroase, ca de exemplu situatia financiara a firmei, localizarea investitiei sau activitatea in care se va investi. Numarul firmelor de consultanta, pe acest segment de servicii, este foarte mare in Romania, dar cele foarte bune in consultanta financiara nu depasesc 8 sau 10 firme la nivel national.
"Fimele de consultanta financiara in accesarea fondurilor nerambursabile nu se impart in fime mici sau mari, ci in firme foarte bune, bune si restul", a mai spus el.
Pe termen scurt si mediu se are in vederea deschiderea unui centru de afaceri si formarea a inca 10 -15 consultanti financiari. Marius Ilie mai spune ca au existat propuneri de cumparare a afacerii din partea unor firme de consultanta din Europa, insa pana la acest moment Comara Project Consulting este o afacere cu capital integral romanesc.

Afacerea Cedinvest pe scurt:

Compania a fost infiintata in 2007
Obiect de activitate: consultanta financiara in vederea accesarii fondurilor europene
Angajatii care lucreaza au experienta in consultanta
Cea mai mare investitie s-a facut in oamenii din companie
Servicii oferite: realizarea documentatiei care include planul de afaceri, un studiu de fezabilitate, proiectii financiare, cererea de finantare
Atragerea clientilor s-a facut prin promovare online si accesarea bazelor de date
Preturile serviciilor de consultanta variaza de la un proiect la altul
Concurenta este mare, iar cererea pentru proiecte pe fondurile europene este din ce in ce mai semnificativa
Incheierea de parteneriate cu sase banci pentru cofinantarea proiectelor clientilor
Cifra de afaceri estimata pe 2008: 1 milion de euro

Afacerea Comara Project Consulting

Compania a fost infiintata in 2005
Obiect de activitate: servicii complete de accesare a fondurior nerambursabile
Investitia initiala a fost de 5.000 de euro, bani obtinuti din fonduri proprii
Cifra de afaceri in 2006: 43.000 de euro
Cifra de afaceri estimata in 2007 si in 2008: 56.000 de euro si 120.000 de euro
Marja de profit a fost de 20-30%
Comisionul pentru servicii variaza intre 2% si 10% din valoarea investitiei
Numar de angajati: 9 consultanti si 3 colaboratori
Alegerea partenerilor s-a facut dupa o analiza completa
Portofoliul companiei: proiecte de pensiuni turistice, ferme de porci la ingrasat, sere de legume, ferme apicole, ferme de melci
Planuri pe viitor: deschiderea unui centru de afaceri si formarea a inca 10-15 consultanti financiari

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO