Companii

Companiile de leasing vând cu o treime mai multe bunuri decât recuperează

Companiile de leasing vând cu o treime mai multe bunuri...

Autor: Liviu Popescu

05.03.2015, 00:00 643
Companiile de leasing financiar au recuperat anul trecut aproape 1.700 de vehicule şi aproximativ 330 de echipamente de la clienţii care nu şi-au mai achitat ratele lunare şi au vândut în total aproximativ 2.900 de unităţi din stocul de active reposedate, potrivit datelor asociaţiei societăţilor financiare ALB. Astfel, numărul de active recuperate anul trecut însuma aproximativ 2.000 de bunuri, în scădere cu 43% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Declinul a fost mai accentuat pe sectorul auto şi pe cel imobiliar. Numărul de vehicule reposedate a fost de 1.682, în scădere cu 45%, iar echipamentele au consemnat o scădere de 36% ajungând la 331 de unităţi. Numărul activelor imobiliare reposedate a scăzut de la 51 de bunuri la 24 de bunuri. Diferenţa dintre numărul bunurilor revândute şi numărul celor recuperate a fost de 810 anul trecut. Spre comparaţie, în anul precedent diferenţa a fost de 812. 

Valoarea cumulată a restanţelor ajungea la finele lunii decembrie la aproape 56 mil. euro, în scădere cu aproape 8 mil. euro faţă de perioada similară a anului trecut. Anul trecut, companiile de leasing au finanţat achiziţia de bunuri în valoare de 1,3 mld. euro (6 mld. lei), în creştere cu 7% peste nivelul înregistrat în 2013. Cu toate acestea, afacerile noi nu au reuşit să acopere rambursările, astfel că portofoliul total al pieţei de leasing a scăzut cu 9%, la 2,2 mld. euro. Portofoliul este un element important pentru firmele de leasing întrucât este singura sursă de venit. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO