Companii

Companiile de stat au cele mai mari datorii la buget, iar majoritatea restanţelor firmelor private sunt la furnizori

Companiile de stat au cele mai mari datorii la buget, iar...

Autor: Claudia Medrega

18.09.2014, 15:32 375

Companiile de stat au cele mai mari datorii la buget, în timp ce în cazul firmelor private majoritatea arieratelor sunt la furnizori, urmate de restanţe la bănci sau la buget. Volumul arieratelor companiilor de stat în raport cu cifra de afaceri pe care o generează este mult mai mare decât la firmele private, apropiindu-se de 50%. Totodată, contribuţia celor peste 1.000 de companii de stat la cifra de afaceri totală din economie a fost de doar 4,4% în 2013, în timp ce restanţele au fost de 19,8% din totalul arieratelor.

Datoriile totale ale companiilor private au ajuns anul trecut la aproape 90 mld. lei, nivel aproape dublu faţă de 2008, iar arieratele firmelor de stat au avansat de la 17 mld. lei în 2008 la 22 mld. lei în 2013, potrivit Consiliului Fiscal. Arieratele sunt împrumuturi sau datorii băneşti care au devenit restante în urma nerespectării condiţiilor contractuale, incluzând datorii către buget, bănci, furnizori sau alţi creditori.

În cazul companiilor private, sumele restante la bănci au crescut de aproape 12 ori în anii de criză, până la 12,9 mld. lei.

Totodată, datoriile companiilor private la bugetul general consolidat au avansat până la aproximativ 12 mld. lei. Cele mai mari arierate ale companiilor private, cele către furnizori, au urcat de la 34 mld. lei în 2008 la aproape 47 mld. lei în 2013, reiese din datele centralizate de Consiliul Fiscal.

Companiile de stat continuă să nu îşi plăească  la timp datoriile în principal către bugetul general consolidat (bugetul de asigurări sociale) şi faţă de alte companii de stat.

„Dincolo de consecinţele fiscal-bugetare directe pe care arieratele companiilor de stat le generează - prin privarea bugetului general consolidat de veniturile datorate - acumularea de plăţi restante către sectorul pri­vat este de natură să creeze acestuia din urmă probleme de lichiditate şi să frâneze creşterea economică“, se arată în raportul anual al Consiliului Fiscal.

Analizând structura arieratelor companiilor de stat se constată că majoritatea datoriilor sunt la bugetul de asigurări sociale, respectiv 6,1 mld. lei, şi către furnizori,  6 mld. lei, iar cele mai mici restanţe sunt la bănci (0,9 mld. lei).

Datoriile companiilor private şi arieratele firmelor de stat au avut un trend ascendent după anul 2008, apropiindu-se de 20% din PIB (aproximativ 120 mld. lei), comportamentul de plată deteriorându-se în timpul crizei. Însă, în 2012 şi 2013 trendul s-a inversat, înregistrându-se o scădere a ponderii restanţelor în PIB.

După reducerea considerabilă a ponderii plăţilor restante în economie de la 35,4% din PIB în anul 2000 la 13,7% din PIB în anul 2008, criza financiară declanşată în anul 2008 a determinat creşterea lor până la 20,7% din PIB în 2011, fără a fi atinse valorile foarte ridicate de la începutul anilor 2000. Începând cu anul 2012, arieratele companiilor de stat şi ale companiilor private exprimate ca procente din PIB s-au diminuat (19,9% din PIB), iar ritmul de scădere s-a accentuat în anul 2013, la un nivel de 17,9% din PIB, conform raportului anual al Consiliului Fiscal.

 

Cât reprezintă arieratele din cifra de afaceri a companiilor

Volumul arieratelor companiilor de stat în raport cu volumul de activitate - cifra de afaceri sau total active - este mult mai mare decât la firmele private, conform statisticilor Consiliului Fiscal.

Datoriile companiilor de stat au ajuns anul trecut la aproape 47% din cifra de afaceri generată de acestea, în timp ce la firmele private arieratele sunt sub 10% din cifra de afaceri.

Achitarea arieratelor în sectorul public a fost unul dintre principalele angajamente asumate constant de România în acordurile cu FMI, fiind nerespectat de fiecare dată. Companiile de stat au continuat în ultimii ani să înregistreze pierderi uriaşe şi să genereze arierate.

Arieratele companiilor de stat reprezintă circa o cincime din totalul arieratelor din economie, fiind localizate în special în zona datoriilor către stat, în timp ce contribuţia acestor com­panii la cifra de afaceri totală a fost de mai puţin de 5%. Primele 10 com­panii de stat ierarhizate din punctul de vedere al plăţilor restante însu­mea­ză peste 60% din totalul ariera­te­lor companiilor de stat, arieratele fiind concentrate în special în sectoa­rele feroviar, minier şi cel al indus­tri­ei chimice, apreciază Con­siliul Fiscal.

„Un risc potenţial pentru suste­nabilitatea finanţelor publice pe ter­men mediu este legat de acumularea de pierderi şi arierate în companiile la care statul este acţionar majoritar. Funcţionarea acestora în condiţii de disciplină financiară scăzută dău­nează mediului de afaceri, dar are şi un impact direct şi indirect asupra finanţelor publice. În cazul în care aceste companii nu reuşesc să îşi eficientizeze activitatea, mai devreme sau mai târziu, Guvernul va fi obligat să intervină pentru salvarea lor, cu implicaţii negative asupra deficitului bugetar“, se arată în raportul Con­siliului Fiscal.

Impactul asupra deficitului buge­tar în standarde cash s-ar putea ma­nifesta prin plăţi directe de la bugetul de stat pentru plata arieratelor (obiect al unor norme europene privind ajutorul de stat), prin majorare de capital sau prin venituri bugetare mai mici din colectarea slabă a impozitului pe profit, impozitului pe salarii sau contribuţii sociale.

Având în vedere nivelul ridicat al arieratelor acumulate de întreprin­derile de stat, la sfârşitul anului 2013 există o datorie neplătită a acestora către bugetul general consolidat de circa 1,8% din PIB.

Contribuţia companiilor de stat la cifra de afaceri totală din economie era de doar 4,4% în 2013, dar plăţile restante reprezentau 19,8% din totalul arieratelor

La sfârşitul anului trecut, un număr de 1.086 de companii cu capital majoritar de stat au raportat situaţii financiare la Ministerul Finanţelor, majoritatea fiind organizate ca societăţi comerciale şi regii autonome, totalizând o cifră de afaceri agregată de circa 46,9 mld. lei (cu 2,94 mld. lei sub valoarea din 2012). Deşi contribuţia acestor companii la cifra de afaceri totală din economie era de doar 4,4% în 2013, plăţile restante acumulate de acestea reprezentau 19,8% din totalul arieratelor înregistrate la nivelul întregii economii, ambii indicatori continuând trendul descrescător faţă de maximul atins în 2009 (6% pentru contribuţia companiilor de stat la cifra de afaceri totală din economie şi 35,5% pentru plăţile restante acumulate de companiile de stat din total arierate la nivelul întregii economii). Stocul de arierate pentru cele 1.086 de companii de stat identificate reprezenta 3,6% din PIB în 2013, urmând acelaşi trend descrescător (6,9% din PIB, nivel maxim atins în 2009). Datele relevă că, deşi ponderea arieratelor întreprinderilor de stat rămâne importantă, aportul lor la valoarea adăugată brută per total economie se menţine modest (10,5%), aproape de minimul înregistrat în anul 2008 (10,7%). Valoarea adăugată brută în termeni absoluţi a fost marginal mai ridicată faţă de anul precedent (23,8 mld. lei faţă de 22,3 mld. lei), ritmul de creştere fiind însă inferior celui din sectorul privat, conform Consiliului Fiscal.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO