Companii

Companiile din imobiliare au scăzut cu 30%, drumarii au crescut şi cu 44%

Companiile din imobiliare au scăzut cu 30%, drumarii au crescut şi cu 44%
14.06.2010, 20:05 38

Cele mai mari 10 companii din România au înregistrat anul trecuto cifră de afaceri totală de 1,4 mld. euro, şi suma ar fi depăşit1,5 mld. euro dacă ar fi furnizat datele financiare şi companiaamericană Bechtel, care construieşte autostrada Transilvania.Bechtel a realizat în 2008 o cifră de afaceri de 133 mil. euro, iarbugetul statului pentru Autostrada Transilvania în 2009 a fost depeste 400 mil. euro.
Afacerile celor mai mari constructori au variat între -33% şi plus44%, în funcţie de domeniul în care activează - imobiliare sauconstrucţii, dar şi de contractele câştigate în aniiprecedenţi.
Cea mai mare creştere, de 44% a fost înregistrată de Spedition UMB,deţinută de Dorinel Umbrărescu din Bacău, care a ajuns la o cifrăde afaceri de 220,4 mil. euro, datorită contractelor de reabilitarede drumuri naţionale în care este implicată compania. De altfel,spedition UMB a câştigat anul trecut cel mai mare contract deinfrastructură, în valoare de 172,9 mil. euro, fără TVA, pentrureabilitarea unor porţiuni de pe DN12 şI DN15.
O majorare de peste 40% a cifrei de afaceri a înregistrat şiRomstrade din Giurgiu, deţinută de omul de afaceri Nelu Iordache,care a ajuns la un business de 268 mil. euro.
Dacă în 2008 piaţa construcţiilor se confrunta cu o lipsă acută depersonal calificat, în 2009 cel mai mare gol l-a lăsat reducereabruscă a investiţiilor imobiliare. Nu au fost începute proiectemari de la zero, constructorii fiind nevoiţi să se mulţumească cuproiectele care erau deja demarate. Piaţa construcţiilor a scăzutanul trecut cu 17%, până la la circa 11,9 mld. euro, revenind lanivelul din 2007, iar previziunile rămân sumbre şi pentru 2010, înprincipal din cauza blocajului din sectorul imobiliar.
Un exemplu este şi compania Build Corp din Iaşi - care a fostimplicată în ultimii ani în construcţia celor patru malluri aleIulius Group din Iaşi, Timişoara, Cluj şi Suceava şi construieşteproiectul imobiliar mixt Palas Iaşi - care a înregistrat anultrecut cea mai abruptă scădere dintre companiile din top, de 33% acifrei de afaceri, până la 325,8 mil. lei (77 mil. euro). Un altexemplu în acest sens este compania Apolodor Com Impex dinBucureşti, deţinută de omul de afaceri Radu Ouatu, care aînregistrat anul trecut o scădere de circa 22%, până la 74,5 mil.euro, potrivit ultimelor estimări ale companiei.
Reduceri majore ale businessului le-au înregistrat şi companiilecare au avut o expunere mare pe proiectele de infrastructură dinBucureşti. Astfel, firmele Tehnologica Radion, deţinută de omul deafaceri Theodor Berna, şi-a redus businessul cu 31%, până la 459mil. lei (108,5 mil. euro), iar Delta ACM, compania lui FloreaDiaconu, şi-a redus afacerile cu 26%, până la 72,8 mil. euro.
Antreprenorii români domină în continuare topul, însă subsidiarelelocale ale unor grupuri precum Alpine (Austria), Max Boegl(Germania) sau Strabag (Austria) şi-au întărit poziţiile.
Hidroconstrucţia, companie deţinută de manageri şi angajaţi, apierdut anul trecut prima poziţie, în favoarea lui Romstrade.Compania din Giurgiu a câştigat în ultimii ani contracte în valoarede circa 600 milioane de euro în infrastructură, care aupropulsat-o într-un timp foarte scurt pe prima poziţie în topulconstructorilor.
Dacă anul trecut jumătate din firmele din top 10 au înregistratmajorări ale cifrei de afaceri, pentru 2010 constructorii estimeazăscăderi în linie, pentru că bugetul CNADNR pentru investiţii îninfrastructură a fost redus la 1,25 mld. euro, în scădere cu 40%,iar proiectele mari de infrastructură sunt în continuareblocate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO