Companii

Companiile din industriile alimentara si farmaceutica spun adio paletilor de lemn

Companiile din industriile alimentara si farmaceutica spun adio paletilor de lemn

Normele europene privind siguranta alimentara ii indeamna pe producatorii romani sa apeleze la furnizorii de paleti

17.09.2007, 21:29 636

Reglementarile Uniunii Europene prevad folosirea paletilor din plastic in sectoare precum industria alimentara si cea farmaceutica, insa abia din acest an producatorii vad cresteri sustinute pe acest segment.
Paletii din plastic existenti la ora actuala pe piata din Romania sunt produsi in strainatate, iar companiile producatoare ii distribuie in tara prin intermediul unor reprezentante sau firme specializate in distributie. Desi potentialul de crestere al pietii paletilor de plastic este ridicat, dezvoltarea acesteia este conditionata, potrivit jucatorilor de pe piata, de constientizarea de catre managerii companiilor autohtone a beneficiilor pe care le prezinta acest tip de paleti.
Attila Borsi, reprezentantul de vanzari al firmei Palet Plast din Uileacu de Cris, judetul Bihor, distribuie paleti din plastic produsi in Ungaria si considera ca doar societatile care cunosc reglementarile Uniunii Europene cu privire la folosirea paletilor din plastic solicita astfel de produse.
"Pentru multi dintre potentialii clienti, factorul principal in optiunea pentru un anumit tip de paleti il reprezinta pretul, iar cel al paletilor de plastic este unul mai ridicat datorita costurilor ridicate de productie", a precizat Borsi. Pretul unui palet de plastic ajunge la Palet Plast la 35-40 de euro plus TVA.
Clientii firmei sunt companii din industriile farmaceutica si alimentara, dar si din domeniul hotelier: "Majoritatea clientilor solicita cantitati mai mici la inceput, 15-20 de paleti, pentru a-i testa", spune Borsi.
Mariana Ghita, directoare de vanzari a firmei Euro-Plast Romania, reprezentanta locala a producatorului Euro-Plast Austria, sustine ca, desi reglementarile Uniunii Europene prevad folosirea paletilor din plastic in sectoare precum industria alimentara si cea farmaceutica, clientii achizitioneaza paleti din acest material doar daca sunt constransi: "Este greu de facut o estimare in ceea ce priveste evolutia vanzarilor pentru ca e posibil ca doua luni sa nu vinzi nici un palet, dar sa aiba loc un control la mai multe firme si sa primesti ulterior comenzi masive", afirma Ghita.
"Dupa rezolvarea problemei sigurantei alimentare, urmatoarea problema pe care Romania va trebui sa o solutioneze este cea a mediului, iar paletii din plastic rezolva o parte a acestei probleme", spune Sorin Revencu, director de vanzari pe Romania al companiei olandeze Schoeller Arca Systems, lider mondial in productia de ambalaje din plastic reutilizabile. Acesta estimeaza o crestere a pietei paletilor din plastic in sectorul distributiei de marfa: "Majoritatea clientilor nostri de pana acum provin din industria alimentara si au cumparat paleti din plastic pentru utilizarea in spatiile de productie si depozitare, dar in viitor estimam o crestere a utilizarii paletilor din plastic pentru transportul de marfuri", a mai adaugat Revencu. Printre clientii Schoeller din Romania se numara Vel Pitar, Bonito, Angst, Smithfield, Hochland, Yzaki, Valeo sau Murfatlar.
"Pe paletii de plastic se pot aseza saci de cartofi sau de faina, dar si cutii cu produse finite - prajituri sau guma de mestecat", precizeaza Attila Borsi.
Desi din punctul de vedere al producatorilor avantajele folosirii unor astfel de paleti sunt multiple, pretul, care poate fi de 5-10 ori mai mare decat cel al paletilor din lemn, limiteaza deocamdata vanzarile pe acest segment.
Sorin Revencu sustine, insa, ca in mai putin de un an investitia unei companii in achizitionarea de paleti din plastic poate fi recuperata, cu conditia sa existe un cerc logistic inchis in care paletii sa poata fi monitorizati pentru ca sa poata fi recuperati. "Inertia este principalul adversar al paletilor din plastic. La nivel de top management, unde se ia decizia trecerii de la un sistem de ambalare la altul, deocamdata nu se constientizeaza economiile si beneficiile utilizarii paletilor din plastic", sustine Revencu. "Incercam sa ii facem sa inteleaga pe managerii companiilor ca fac o investitie si nu o cheltuiala", precizeaza si Attila Borsi.
In ceea ce priveste sumele necesare pentru demararea activitatii de distributie a paletilor de plastic, Mariana Ghita subliniaza faptul ca infiintarea unei firme este conditionata de sustinerea pe care firma distribuitoare o poate obtine din partea unui producator.
Attila Borsi estimeaza ca pentru a demara activitatea de distributie a paletilor de plastic este nevoie de aproximativ 10.000 de euro, necesari pentru inchirierea unui spatiu de depozitare si asigurarea unui stoc de aproximativ 300 de paleti. In schimb, pentru inceperea activitatii de productie sunt necesare cel putin cateva sute de mii de euro. In cazul firmei Palet Plast, unul dintre asociatii firmei, un om de afaceri maghiar, detine in Ungaria o unitate de productie a paletilor din plastic in care a investit aproximativ un milion de euro, insemnand utilajul de prelucrare a materialului plastic si matrita pentru un anumit tip de palet. "Ceilalti asociati din firma au tinut legatura cu acest asociat din Ungaria care are experienta in prelucrarea materialelor plastice. Firma a fost infiintata in ideea ca se va cere pe piata acest tip de paleti. Suntem inca la inceput, iar obiectivul nostru in prezent este sa vindem 700-800 de paleti pe luna", precizeaza Attila Borsi.
Potrivit lui Attila Borsi, firma pe care o reprezinta a identificat o nisa de piata reprezentata de producatorii de ciment: "Acestia utilizeaza un tip de palet standard, iar daca vrem sa ne devina clienti va trebui sa producem paleti la dimensiunea respectiva", a precizat Borsi.
Sorin Revencu, reprezentant al Schoeller Arca Systems in Romania, afirma insa ca investitia intr-o afacere de productie a paletilor din plastic se situeaza mult peste un milion de euro, ajungand la cateva zeci de milioane de euro: "Pentru a avea o oferta competitiva este necesar sa ai minimum 20-30 de modele. Schoeller Arca Systems are o gama de aproximativ 100 de paleti", sustine Revencu. Factorii care pot influenta in sens pozitiv evolutia pietei de paleti din plastic din Romania sunt, potrivit reprezentantilor Schoeller Arca Systems, preocuparea mai mare pentru mediul inconjurator, scaderea pretului petrolului, (strans legat de cel al polietilenei) si investitiile straine care urmeaza sa genereze cereri de livrari de marfa pe paleti din plastic. Schoeller Arca Systems, care este lider mondial in productia de ambalaje reutilizabile, precum navetele pliabile sau rigide, containerele pliabile, boxpaleti, navete pentru bauturi,
IBC-uri pentru substante lichide, a intrat pe piata din Romania in 2004 prin intermediul distribuitorilor regionali, iar din 2006 are deschisa pe piata locala si o reprezentanta. Compania, care produce, intre altele, navete pentru companii precum Pepsi, Coca-Cola sau Heineken, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 3 milioane de euro, de patru ori mai mare decat cea din 2006. La nivelul grupului, Schoeller Arca Systems a inregistrat pe 2006 o cifra de afaceri de 500 de milioane de euro.
Europlast Romania este reprezentanta a companiei austriece Euro Plast Austria, care produce paleti, dar si alte produse din plastic. Europlast Romania a fost infiintata in 2003 la Arad, iar din 2004 si-a mutat sediul la Oradea, unde isi desfasoara activitatea in prezent. Obiectul principal de activitate al societatii, care are 6 angajati, este distributia produselor din plastic, dar nu exclusiv paleti, acestia atingand o pondere de maxim 15% in totalul vanzarilor realizate de catre companie. Produsele Europlast sunt distribuite la nivel national, iar cifra de afaceri estimata de catre companie pentru 2007 este de aproximativ 2 milioane de euro.
Palet Plast este o companie noua pe piata paletilor din plastic din Romania, incepandu-si activitatea acum doua luni, dar beneficiaza de experienta producatorului maghiar de paleti din plastic, a carui marfa o distribuie. "Pentru deschiderea firmei am investit in logistica necesara si in promovare circa 10-20.000 de euro. Suntem la inceputul activitatii, iar pana la sfarsitul anului ne dorim o cifra de afaceri de aproximativ 100.000 de euro. La nivelul producatorului ar urma sa se realizeze o investitie de 200.000 de euro, insemnand o noua matrita pentru un nou tip de palet".
Compania Palet Plast are trei asociati, dintre care unul detine fabrica in care se fabrica si paletii distribuiti de firma bihoreana.

Afacerea pe scurt
10.000-20.000 de euro - suma necesara pentru a demara activitatea de distributie a paletilor de plastic
Un mil. euro - cateva mil. euro - necesari pentru a demara activitate de productie
250.000-350.000 de euro - cifra de afaceri ce poate fi atinsa in primii ani de functionare
700-800 de paleti - vanzarile lunare tintite de distribuitorii de pe piata locala

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO