Companii

Companiile din România prind curaj să facă achiziţii în afară: şapte tranzacţii de peste 600 mil. euro. „Crearea unei pieţe regionale de tranzacţii devine treptat o realitate“.

Companiile din România prind curaj să facă achiziţii...

Autor: Cristina Roşca

22.03.2018, 00:08 2318

Şapte tranzacţii care au avut de par­tea cumpărătorului companii înre­gis­trate în România, indiferent dacă au sau nu acţionariat local, au fost sem­na­te în 2017, arată datele companiei de consultanţă PwC. Valoa­rea cu­mulată a acestor achiziţii sare de 600 mil. euro.

Dintre cele şapte, patru au pornit la drum ca afaceri antreprenoriale româneşti: RCS & RDS (telecom), Bitdefender (IT), Teraplast (materiale de construcţii) şi Fashion Up (Retail online). Acestora li se adau­gă gru­pu­rile imobiliare NEPI şi Global­worth care au cea mai mare parte a busi­­nessului local, deşi acţio­na­riatul este stră­in. Cea de-a şaptea companie este pro­ducă­to­rul de dulciuri Heidi, care deşi puţini ştiu, este un brand românesc dezvoltat de antreprenori elveţieni. Numărul tranzacţiilor nu este unul mare, însă este în creştere, ceea ce simbolizează faptul că această tendinţă ar putea să devină una mai puternică în anii următori, mai exact companiile locale nu îşi mai anco­rea­ză businessurile în „por­tul“ România. Valorile tranzacţiilor varia­ză de la câteva milioane de euro la sute de milioane.

Dragoş Atanasiu, senior manager M&A Services - PwC România, spune că există com­pa­nii cu capital autohton care îşi proiectează tot mai des planurile de expansiu­ne în piaţa regională în contextul în care ce­rerea locală nu susţine suficient capacitatea de a creşte a acestor companii. „Crearea unei pieţe regio­nale de tranzacţii devine treptat o «realitate». Există o tendinţă din ce în ce mai pregnantă de regionalizare a pie­ţelor, ceea ce atrage necesitatea planificării / scalării businessului în coordonate transfrontaliere.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO