• Leu / EUR4.7607
  • Leu / GBP5.5509
  • Leu / USD4.1939
Companii

Companiile franceze din România se revoltă după decizia Guvernului de a majora salariul minim: O asemenea măsură va afecta în mod nerezonabil posibilitatea găsirii unui loc de muncă corespunzător pregătirii

Secțiune susținută de Medlife Logo
Companiile franceze din România se revoltă după decizia Guvernului de a majora salariul minim: O asemenea măsură va afecta în mod nerezonabil posibilitatea găsirii unui loc de muncă corespunzător pregătirii

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

11 nov 2018 1896

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) apreciază că modificările salariului minim în forma anunţată de Guvern pot afecta întreaga economie a ţării, prin creşterea costurilor cu forţa de muncă, reflectată într-un final în majorarea preţurilor. 

Aceste modificări, anunţate într-un orizont de timp foarte scurt, impactează predictibilitatea şi stabilitatea fiscală, arată un comunicat al CCIFER.

De asemenea, majorarea salariului minim afectează capacitatea întreprinderilor, mai ales mici şi mijlocii de a ajusta corespunzător bugetele, care sunt stabilite încă de la sfârşitul anului anterior. „Ne referim aici nu numai la majorările de salarii minime, ci la întreaga grilă de salarizare, care trebuie să fie ajustată în noile condiţii, fără a fi corelată cu productivitatea muncii”, spune asociaţia.

De altfel, în termeni de productivitate, România este la finalul listei printre ţările din Uniunea Europeană. Rata de productivitate ajustată în funcţie de salariu în România a scăzut în majoritatea sectoarelor, tocmai datorită creşterilor salariale disproporţionate. Efectele acestei majorări vor fi resimţite pe termen lung prin scăderea atractivităţii ţării pentru investitorii străini, prin creşterea costurilor cu forţa de muncă.

O altă problemă este dată de stabilirea salariului minim în funcţie de vechimea în muncă, care va crea o birocraţie excesivă şi va reprezenta un alt argument în defavoarea performanţei.

CCIFER consideră că stimulentele financiare acordate salariaţilor pentru vechimea în muncă trebuie să rămână reglementate prin sporul de vechime şi acordate în baza negocierii dintre partenerii sociali, în funcţie de realităţile economice şi de piaţa din fiecare industrie şi unitate comercială.

„Estimăm că o asemenea măsură va afecta în mod nerezonabil şi nejustificat posibilitatea de a găsi un loc de muncă corespunător pregătirii şi competenţelor pentru unele persoane ce au o vechime mai mare de 15 ani, care constituie cea mai mare bază de forţă de muncă din România.

Ne arătăm de asemenea îngrijorarea pentru lipsa de sustenabilitate a salariilor din aparatul de stat, hotărârea de Guvern nefăcând referire la sursa fondurilor din care urmează a fi suportată această creştere, în condiţiile în care forţa de muncă angajată în administraţia publică reprezintă în medie 26% din numărul total de angajaţi din economia naţională şi se află în prezent în primele 3 poziţii în topul celor mai ridicate salarii.

Având în vedere implicaţiile implementării unei astfel de măsuri asupra întreprinderilor mici şi mijlocii, considerăm că testul IMM este obligatoriu de efectuat, pentru corecta evaluare a impactului proiectului de act normativ din punct de vedere economic şi social asupra acestor categorii de întreprinderi.

Mai mult decât atât, recomandările specifice de ţară privind politicile economice, de ocupare a forţei de muncă şi bugetare, emise de către Consiliul European în ultimii 2 ani, au vizat stabilirea salariului minim pe baza unui mecanism bazat pe criterii obiective şi nu politice”, spune CCIFER.

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România (CCIFER) este o asociaţie de business care reprezintă interesele comunităţii de business franco-române care reuneşte peste 3.000 de companii, însumând 17 mld. de euro cifra de afaceri şi 120 000 de locuri de muncă.

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7607
Diferență: 0,0904
Ieri: 4.7564
Azi: 4.1939
Diferență: 0,1385
Ieri: 4.1881
Azi: 5.5509
Diferență: -0,2713
Ieri: 5.5660
Azi: 4.1976
Diferență: 0,2053
Ieri: 4.1890