Companii

Companiile franţuzeşti au un cuvânt greu de spus în businessul românesc

Autor: Ramona Cornea

14.07.2022, 00:04 303

♦ Cu nume precum Renault, BRD Société Générale, Carrefour, Auchan şi Orange, Franţa are a doua cea mai mare cifră de afaceri cumulată dintre companiile străine prezente pe piaţa din România, de circa 108,8 mld. lei. ♦ Circa 1.299 de companii franceze sunt pe piaţa din România, firme care au aproape 139.000 de angajaţi. ♦ Împreună, top 10 cei mai mari angajatori francezi din România au peste 51.000 de angajaţi.

Franţa este un actor important în mediul de business, astfel că firmele cu origine franceză active pe piaţa locală au afaceri de peste 100 de miliarde de lei în România şi aproape 140.000 de angajaţi. Una dintre cele mai importante companii cu acţionariat francez activă pe plan local este Groupe Renault, care a preluat Automobile Dacia, producător local de automobile cu o istorie de peste 50 de ani de pe piaţă. Renault a preluat Automobile Dacia în anul 1999, iar de atunci maşinile produse în uzina de la Mioveni au ajuns să fie vândute în 44 de ţări.

În 2021, Dacia a atins în Europa o cotă de piaţă record de 6,2% în segmentul vânzărilor către clienţii particulari, devenind a treia cea mai vândută marcă în rândurile acestei categorii de public.

Vânzările totale ale mărcii Dacia au ajuns în 2021 la 537.095 de unităţi, în condiţiile în care piaţa auto este puternic afectată de criza sanitară şi de cea a componentelor electronice.

La nivel local, Automobile Dacia, a înregistrat o cifră de afaceri de 21,4 miliarde de lei anul trecut, cu 17% mai mare faţă de rezultatul din 2020.  Pe platforma de la Mioveni lucrează aproape 13.000 de angajaţi. Uzina a produs aproape 257.000 de automobile anul trecut.

Carrefour, unul dintre cele mai mari grupuri de retail din lume, este prezent pe piaţa din România în luna iunie a anului 2021. Primul magazin Carrefour din România a fost deschis in zona Militari, mai exact pe Autostrada Bucureşti - Piteşti. În prezent, grupul Carrefour are în România 341 de magazine, dintre care 37 hipermarketuri, 262 super­marketuri, 50 de magazine de proximitate, în care lucrează mai mult de 10.300 de angajaţi.

La nivel mondial, Carrefour are în prezent mai mult de 10.100 de magazine în 34 de ţări. Povestea grupului de retail a început în anul 1959, în urma unei întâlniri între Marcel Fournier, proprietarul unui magazin de noutăţi din Annecy, şi familia Badin-Defforey, care se ocupa cu vânzarea de produse alimentare în Lagnieu (Ain).

Ideea afacerii i-a venit lui Marcel Fournier când soţia lui era nemulţumită de faptul ca la magazinul lor se găsesc doar produse alimentare şi nu au nici haine, nici ţesături, după cum spune compania pe pagina sa oficială. 

Primul supermarket Carrefour a fost deschis în anul 1960, iar primul hipermarket a venit în anul 1963 în Franţa, în Sainte-Genevive-des-Bois, o localitate din apropierea Parisului. Hipermarketul a fost primul de acest fel din Franţa şi avea o suprafaţă de vânzare de 2.500 metri pătraţi şi 400 de locuri de parcare.

Auchan, un alt actor francez important pe piaţa din România  este un retailer cu sediul central la Lille, Franţa. Compania este controlată de familia Mulliez ce deţine şi businessuri precum Leroy Merlin, Decathlon, Norauto, Kiabi, Pimkie. Compania  este prezentă în Franţa, Italia, Spania, Portugalia, Luxemburg, Polonia,  România, Ungaria, Rusia, China  şi Taiwan.

În România, Auchan a intrat în anul 2005, iar primul hipermarket a fost inaugurat în noiembrie 2006, în cartierul Titan din Bucureşti. În prezent, Auchan are în portofoliu 33 de hipermarketuri Auchan, cinci supermarketuri şi o reţea de 134 de magazine de proximitate MyAuchan, dintre care 125 în staţiile Petrom.

Povestea Auchan a început în 1961, când Gérard Mulliez a deschis primul magazin într-o fabrică desfiinţată a companiei Phildar, fondată de tatăl său. Familia Mulliez nu este doar una dintre cele mai bogate din Europa, ci şi una dintre cele mai mari. Holdingul Association Familiale Mulliez (AFM) este co-deţinut de peste 1.000 de membri ai familiei, dintre care 600 sunt milionari.

Sursa principală a bogăţiei familiei este deschiderea magazinului Auchan de Gérard Mulliez în oraşul natal, Roubaix. Astăzi, compania a devenit o corporaţie multinaţională care se concentrează în primul rând pe retail.

Istoria antreprenorială a familiei Mulliez a început când tatăl lui Gérard Mulliez, Gérard Sr., a deschis un magazin cu amănuntul. Gérard a învăţat cum să conducă afacerea, a ajuns pe poziţia de preşedinte şi apoi a plecat pe cont propriu, la vârsta de 29 de ani.

BRD Groupe Société Générale, a patra cea mai mare companie franceză după numărul de angajaţi în România, este a treia cea mai mare bancă de pe piaţa locală după activele înregistrate până la finele anului 2021.

Société Générale, banca mamă a BRD, este a treia bancă din Franţa ca mărime după activele totale, după BNP Paribas şi Credit Agricole. De asemenea, este a şasea cea mai mare bancă din Europa şi a optsprezecea din lume.

Pe lângă companiile din top 10 cei mai mari angajatori francezi din România, în comerţul modern, printre cele mai cunoscute nume cu prezenţă în România se numără LOreal (cosmetice), Leroy Merlin (bricolaj), Decathlon (echipamente sportive) sau Roche Bobois (mobilă). Cu Decathlon, Franţa a împânzit cu biciclete oraşele mari ale României.

Un reprezentant de marcă al businessului francez pe piaţa românească este şi grupul Veolia, care în Bucureşti, Ploieşti şi Iaşi a acumulat o experienţă de mai mult de 20 de ani în gestionarea serviciilor de alimentare cu apă, canalizare ape uzate şi energie în România.

Companiile din Franţa au a doua cea mai mare cifră de afaceri cumulată dintre companiile străine din România, de circa 108,8 mld. lei în anul 2019, după cum arată ultimele date disponibile la Institutul Naţional de Statistică (INS). Împreună, top 10 cei mai mari angajatori francezi din România au mai mult de 51.000 de angajaţi.

Circa 1.299 de companiile franceze erau pe piaţa din România, firme care aveau aproape 139.000 de angajaţi în 2019.

Pe primul loc în acest clasament este Germania, cu un număr total de 2.627 de companii, cu afaceri cumulate de 141,6 mld. lei în 2019 şi circa 206.100 de angajaţi. Podiumul este completat de Austria, cu afaceri cumulate de aproape 73,4 mld. lei.

Împreună, Germania, Franţa şi Austria deţin mai mult de jumătate din cifra de afaceri totală a companiilor străine care au afaceri în România, adică 56%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO