Companii

Companiile româneşti din zona de tehnologie se pot înscrie în competiţia Technology Fast 50 Europa Centrală organizată de Deloitte

Companiile româneşti din zona de tehnologie se pot...

Autor: Roxana Rosu

14.05.2019, 11:14 83

Deloitte România a lansat perioada de înscrieri pentru cea de-a 20-a ediţie a competiţiei Technology Fast 50 Europa Centrală, clasament regional care se adresează companiilor cu o creştere accelerată în domeniul tehnologiei.

Companii locale, publice sau private, se pot înscrie în competiţie, simultan cu cele din alte 17 ţări din Europa Centrală, respectiv Albania, Bosnia-Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Montenegro, Polonia, Serbia, Slovacia şi Slovenia.    

Perioada de înregistrare se încheie la 31 iulie, iar rezultatul clasamentului va fi anunţat în octombrie 2019.

Competiţia Deloitte Technology Fast 50 Europa Centrală este un program care identifică cele mai dinamice 50 de companii din regiune în domeniul tehnologiei, în funcţie de creşterea procentuală a veniturilor în ultimii patru ani şi include companii din toate sectoarele conexe – comunicaţii, tehnologii pentru mediu, fintech, hardware, sănătate şi ştiinţe medicale, media şi divertisment, software.

Pentru ediţia 2019 a competiţiei Fast 50, câştigătorii vor fi desemnaţi în funcţie de creşterea veniturilor înregistrate în intervalul 2015-2018.

Pentru a fi considerate eligibile în topul Fast 50 Europa Centrală, companiile trebuie să îndeplinească mai multe criterii financiare. Astfel, trebuie să aibă venituri operaţionale anuale de minimum 50.000 de euro în primii trei ani (2015-2017), şi de cel puţin 100.000 de euro în 2018, să aibă sediul central în Europa Centrală şi să dezvolte sau să producă tehnologii patentate sau să deţină drepturile de proprietate intelectuală asupra acestora.

„Competiţia Technology Fast 50 Europa Centrală reprezintă rampa de lansare a multor jucători locali care au devenit lideri de piaţă, fapt care consolidează poziţia României în prima linie a inovaţiei în tehnologie nu numai la nivelul Europei Centrale, dar şi la nivel global. Companiile recunosc Fast 50 ca o modalitate de a obţine recunoaşterea regională, europeană şi mondială”, explică Dinu Bumbăcea, Partener Coordonator Consultanţă, Deloitte România, şi coordonatorul programului Technology Fast 50 Europa Centrală în România.

România s-a implicat în această competiţie în 2008 şi de atunci, 30 de afaceri locale au fost fie incluse printre cele 50 de companii care au înregistrat cea mai mare creştere din Europa Centrală, fie au fost primit distincţii la categoriile speciale, cum ar fi „Rising Stars” sau „Big 5”. De exemplu, UiPath, lider global în automatizarea robotizată a proceselor, a fost una dintre companiile româneşti recunoscută în 2017 cu premiul „Rising Stars”. Agenţia de voiaj Vola.ro a fost premiată pentru „Cea mai mare creştere din Europa Centrală” în 2011 şi a deţinut poziţia de lider pentru următorii doi ani consecutivi.

În 2018, două companii româneşti au fost prezente în clasamentul Fast 50, Trencadis şi Mondly. Prima, specializată în soluţii software pentru mediul public şi privat, fondată în 2007, s-a clasat pe locul 13, cu o rată de creştere a veniturilor de 730%. A doua, Mondly, o platformă care utilizează tehnologii de ultimă oră precum chatbots cu recunoaştere vocală, realitate augmentată şi virtuală pentru a ajuta utilizatorii să înveţe limbi străine, a intrat în categoria „Rising Stars”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO