Companii

Companiile romanesti pierd teren in fata celor straine din cauza costurilor mari cu finantarea

10.11.2005, 17:41 22

Companiile romanesti vor pierde teren pe termen lung in fata celor straine daca costurile lor cu obtinerea de finantare se vor mentine ridicate asa cum se intampla in prezent.

Companiile straine accepta in aceste conditii proiecte de investitii cu rentabilitati mai mici decat cei romani, mentinan-du-si totodata marjele de profit.

"La costurile cu finantarea pe care le au companiile romanesti, la care se adauga profitul si marjele de risc acestea nu isi pot permite sa intre in proiecte de investitii cu rentabilitati mai mici de 15%. In acelasi timp, cu costuri mai reduse cu finantarea, o companie straina poate accepta proiecte de investitii cu rentabilitati incepand cu 12%", spune Siminel Andrei, managerul fondului Broadhurst, unul dintre cele mai mari de pe piata romaneasca, si presedinte a Asociatei Brokerilor.

El a explicat ca o companie romaneasca are acces la credite bancare a caror dobanda poate depasi 7%, in timp ce in Uniunea Europeana costul creditarii se ridica la circa 4%. Situatia este similara si la nivelul emisiunior de obligatiuni.

Finantarea este cu mult mai scumpa si prin emisiunea de actiuni, in conditiile in care investitorii au pretentia la profituri mai mari de la companii, pentru aceeasi suma investita.

Daca in Romania, emisiunile de actiuni ale companiilor s-au facut, conform lui Siminel Andrei, la un PER (raport intre pret si profitul pe actiune) de 12-13, ofertele similare de pe pietele din UE s-au realizat la un PER mediu de peste 40. "Pe termen lung, aceasta diferenta de costuri financiare va insemna ca societatile romanesti vor ajunge sa fie detinute de cele straine, care au acces mai ieftin la finantare", spune Siminel Andrei.

O alta problema legata de costurile finantarii este cea a costurilor de intrare pe piata de capital. Pentru RomTelecom, una dinte cele mai mari companii romanesti, pe care statul, actionar minoritar, vrea sa o listeze pe o piata de capital, ar fi mult mai ieftin sa se listeze pe o piata externa decat pe piata de la Bucuresti.

"Valoarea tranzactiei de listare a RomTelecom se va situa probabil in jurul a 500 de milioane de euro. O emisiune de GDR-uri (instrumente financiare echivalente cu actiunile care permit listarea pe o piata externa - n. red.) ar costa in jur de 60.000 de euro. Costul listarii pe Bursa de la Bucuresti s-ar situa undeva la 3,5 milioane de euro. Si atunci de ce s-ar lista RomTelecom la Bucuresti?", spune James Stewart, vicepresedinte al Raiffeisen Bank pe probleme de trezorerie si piata de capital.

El a explicat ca din aceasta suma aproximativ 2 milioane de euro ar reprezenta taxele percepute de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, in timp ce Bursei de Valori i-ar reveni un comision de aproximativ un milion de euro.

Pe de alta parte Siminel Andrei afirma ca costurile privind listarea nu sunt la fel de importate pentru o companie cat cele pentru atragerea de finantare.

"Primul criteriu in a alege daca ma listez la Bucuresti sau la Londra este de unde pot atrage resurse mai ieftine", afirma Andrei.

El a mai spus ca reglementarile CNVM privind finantarea companiilor prin emisiune de obligatiuni sunt foarte stricte, in sensul ca o companie care nu are rating nu poate emite obligatiuni pe piata interna decat daca acestea sunt garantate sau riscul de nerambursare este asigurat la o companie de asigurari.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO