Companii

Complexul Energetic Hunedoara ar putea termina cu pierderi de 40 de milioane de euro

Complexul Energetic Hunedoara ar putea termina cu...

Autor: Radu Bostan

16.12.2013, 18:56 210

Absorbirea Societăţii Naţionale a Huilei (SNH) la jumătatea acestui an de către Complexul Energetic Hunedoara îi va provoca producătorului de energie pierderi de 180 mil. lei (40 mil. euro), faţă de un profit brut de 398.000 de lei (90.000 de euro) estimat înaintea fuziunii, arată bugetul de venituri şi cheltuieli rectificat al companiei, publicat în Monitorul Oficial. Dacă veniturile au înregistrat o creştere de 64 mil. lei între bugetul aprobat iniţial şi varianta rectificată, cheltuielile complexului vor fi mai mari cu 245 mil. lei. Jumătate din această majorare o reprezintă costurile suplimentare de personal, producătorul de energie urmând să preia circa 5.000 de angajaţi ai societăţii miniere, sub umbrela căreia au fost reunite minele din Valea Jiului considerate viabile, anume Lonea, Livezeni, Lupeni şi Vulcan.

Complexul Hunedoara este singurul producător de energie din ţară care foloseşte huila şi are cele mai mari costuri de producţie din sistem, de 256 lei pe megawatt-oră, potrivit informaţiilor comunicate de reprezentanţii companiei. Cum combustibilul are o pondere mare în costuri, complexul intenţionează să investească circa 70 mil. euro în modernizarea minelor, în ideea ca în termen de doi ani să micşoreze costul de extracţie a huilei de la 348 lei pe tonă la 220 lei pe tonă. În urma investiţiei, costul final de producţie al energiei electrice ar fi redus la 190 lei pe megawatt-oră, potrivit oficialilor companiei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO