Companii

Complexul hotelier al familiei Lazar a avut incasari in scadere cu 38% in primul semestru

20.07.2009, 18:30 53

Complexul de hoteluri Caro din Bucuresti, controlat de familia Lazar, cu afaceri de 4,5 milioane de euro anul trecut, a rulat in primele sase luni 1,4 milioane de euro, in scadere cu 38% fata de aceeasi perioada din 2008, potrivit reprezentantilor companiei.

"Situatia din primul semestru a fost mai rea decat ne-am fi asteptat. Hotelul a operat la un grad mediu de ocupare de sub 40%, iar solicitarile pentru cazare au scazut", a declarat Octavian Lazar, managerul Caro Hotels.

Complexul hotelier din Capitala, care opereaza 216 camere, este impartit in trei categorii, Caro Golf de patru stele, Caro Parc de trei stele si Caro Horoscop de doua stele, unitati in care lucreaza 140 de angajati.

Cea mai mare cerere a fost pentru camerele clasificate la trei stele, care au avut un grad de ocupare mediu de 53%. Pretul de cazare a fost redus cu pana la 40% de la inceputul anului pe tot ansamblul hotelier.

"Avem 50 de camere clasate la trei stele, care au fost cele mai solicitate. Cererea a fost mai mica pentru camerele de doua si patru stele", a precizat Lazar. Gradul de ocupare al complexului de hoteluri Caro a fost in continua scadere de anul trecut, cand opera la 57,4%, fata de 62% in 2007. Proprietarul hotelului a spus ca nu a luat in calcul inchiderea unor camere si ca asteapta sa se imbunatateasca situatia pe piata hoteliera. "Noi nu avem credite contractate, ma intreb cum rezista cei care mai au si credite la banci. Pentru urmatoarea perioada exista semnale ca vom avea clienti companii interesate sa inchirieze anumite corpuri din hotel, adica 20-30 de camere", a sustinut el.

Anul trecut, aproape 60% din veniturile hotelului au venit din cazari, restul fiind generate de segmentul de food & beverage (in care sunt incluse si evenimentele care au loc in salile de conferinta). Hotelul are aproape 1.400 de locuri in sali de conferinte, care au fost aproape goale de la inceputul anului.

"Si segmentul de food & beverage este in scadere de la inceputul anului. Daca inainte companiile clienti, care organizau diferite evenimente, se mai si cazau in hotel, acum nu se mai intampla acest lucru. A ramas doar partea de food & beverage, segment pe care s-a redus marja de profit din cauza faptului ca nu mai sunt aceleasi tarife ca anul trecut", a mentionat managerul hotelului.

Caro Hotels nu este singura unitate care a avut incasari in scadere in primul semestru anul acesta. Si celelalte hoteluri de pe piata din Capitala se confrunta cu diminuarea incasarilor de la inceputul anului acesta.

Spre exemplu, cel mai mare hotel de pe piata, cu aproape 1.500 de camere, Rin Grand Hotel, detinut de fratii Negoita, a avut un grad de ocupare mediu de 27% si venituri de 5,2 milioane de euro, mai mici cu 17% fata de cele din aceeasi perioada anul anterior, ceea ce a dus la decizia inchiderii a 200-300 de camere.

Pachetul majoritar de actiuni la complexul Caro, care s-a dezvoltat incepand cu anul 1999, este detinut de familia Lazar, cu peste 60% din titluri, alaturi de un partener francez, cu circa 30%, diferenta fiind in posesia altor actionari minoritari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO