Companii

Complicata ecuaţie a operaţiunilor Lukoil din România. Este bătaie pentru benzinării, nimeni nu vrea rafinăria, iar de vânzare ar fi şi proiectele din Marea Neagră. Cine este „peştele cel mare“ care le-ar putea lua pe toate? Potenţialul exit al Lukoil din România devine un subiect extrem de delicat

Cele 315 unităţi, aşa cum figurează ele pe site-ul Lukoil România, au locaţii foarte bune, unele dintre ele chiar în centrul oraşelor, acolo unde în condiţiile de avizare de azi este aproape imposibil ca vreun investitor să mai construiască o staţie de alimentare de la zero.

Cele 315 unităţi, aşa cum figurează ele pe site-ul Lukoil România, au locaţii foarte bune, unele dintre ele chiar în centrul oraşelor, acolo unde în condiţiile de avizare de azi este aproape imposibil ca vreun investitor să mai construiască o staţie de alimentare de la zero.

Autor: Roxana Petrescu, Bogdan Alecu

30.01.2023, 19:20 2603

Cert este că reţeaua de benzinării reprezintă „perla coroanei“, dar intenţia este ca vânzarea să includă şi rafinăria Petrotel-Lukoil din Ploieşti, unitate pe care însă nimeni nu o prea vrea în portofoliu Potrivit informaţiilor pe surse, la masa celor interesaţi se află gigantul Shell şi kazahii de la KazMunayGas, ultimii având motive foarte întemeiate pentru preluarea staţiilor Lukoil Interesant este că şi despre KazMunayGas au existat zvonuri privind un potenţial exit Cine ar putea fi la capătul firului, peştele cel mare, într-un moment în care tranziţia energetică şi războiul de la graniţă reaşază complet forţele din segmentul energetic local?

Ruşii de la Lukoil deţin pe plan local trei businessuri ges­tionate prin firme dife­rite. Cele 315 staţii de ali­mentare, cu răspândire na­ţio­nală, sunt grupate pe compania Lukoil România, un business de 7,9 miliarde de lei anul trecut, cu un profit net de 160 de milioane de lei.

Activităţile de rafinare sunt concentrate de Petro­tel-Lukoil, ruşii deţinând o rafinărie în Ploieşti, cea mai mică din Ro­mânia încă funcţională, cu o capacitate de 2,4 mi­lioane de tone. În cazul Petrol-Lukoil, cifra de afa­ceri din 2021 a fost de circa un miliard de lei, în scă­dere cu 72% faţă de 2020, dar cu un mic profit de 27 de milioane de lei. Rafinăria funcţiona cu petrolul rusesc, marfă care de anul trecut este sub embargo la nivelul UE. Potrivit celor mai recente informaţii, rafinăria încă funcţionează, dar nu este clar la ce capacitate se derulează operaţiunile. Mai departe, Lukoil este implicat în acţiuni de explorare în Marea Neagră, în perimetrul Trident, alături de Romgaz. În perimetru ar fi o rezervă de 30 de miliarde de metri cubi, dar proiectul nu a avansat semnificativ în ultimii ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO