Companii

Care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite de România pentru a accesa fondurile europene disponibile prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă: reforma pensiilor şi a salariilor bugetarilor, reforma companiilor de stat şi limitarea sporurilor

Care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite de...

Autor: Roxana Rosu

14.05.2021, 11:25 731

Reforma pensiilor şi a salariilor din sistemul bugetar, reducerea pensiilor speciale, auditarea şi reforma companiilor de stat, limitarea sporurilor din administraţie, creşterea veniturilor de la bugetul de stat sunt doar câteva dintre reformele pe care România trebuie să le facă pentru a putea accesa fondurile europene disponibile prin PNRR.

Aceste condiţii au fost discutate de Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, în cadrul unei întâlniri cu oficialii Comisiei Europene. „Avem confirmări (...) că suntem pe drumul cel bun. Mai avem mult de muncă, dar suntem acolo”, a spus Ghinea.

El a precizat însă că ”fără reforme substanţiale nu va trece acest plan”

În cazul pensiilor, el a spus că există un deadline care presupune ca legea să fie trimisă în Parlament anul acesta, iar majorările să se facă pe obiective statistice, nu pe ”decizii din pix, politice”.

În privinţa reformei legii salarizării în administraţia publică, Ghinea a spus că vor fi sporuri foarte limitate şi legate de obiective. În plus, nu va mai creşte anvelopa bugetară a salariilor de stat. Va exista, totodată, un sistem naţional de examinare a funcţionarilor publici pe model existent al Comisiei Europene.

O altă condiţie se referă la situaţia companiilor de stat, România angajându-se să realizeze un proces de audit la acestea. În plus, Guvernul va înfiinţa un departament special la Secretariatul General al Guvernului, responsabil cu supravegherea şi reforma companiilor de stat, inclusiv prin închiderea unora.

„Vom avea un proces de audit la toate companiile de stat, vom elimina din legea privitoare la companiile de stat, la managementul companiilor de stat, vom elimina acele excepţii băgate de PSD – ALDE în anii anteriori. Excepţia de la profesionalism este o aberaţie şi atunci vom scoate acea listă de excepţii, toate companiile de stat din România trebuie să treacă printr-un proces de audit, profesionalizare, numirea politică a bord-urilor şi vor fi supravegheate de un departament special de la SGG, care va face politica statului român în ceea ce priveşte companiile de stat. Asta a fost o observaţie, o recomandare care apare în ultimele 5 rapoarte ale Comisiei Europene, dacă vă uitaţi în urmă. România nu are o politică clară şi nu are o entitate care să se ocupe de companiile de stat. Vom crea această entitate la SGG care va avea indicatori de performanţă pentru toate companiile de stat şi va avea un plan de reformă: închiderea acolo unde este cazul şi legare a salariilor din conducerea companiilor de stat de obiective de performanţă. Trebuie să facem din companiile de stat o sursă de a aduce bani la buget, nu o sursă de a scurge bogăţie din averea publică”, a mai spus Cristian Ghinea.

Reforme majore care vor fi incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

  • Reforma pensiilor – o reformă majoră care va asigura un nivel adecvat pentru cei cu venituri mici şi de asemenea sustenabilitatea sistemului de pensii pe termen mediu şi lung.
  • Reforme în politica fiscală – adoptarea de măsuri pentru a creşte veniturile la buget din impozite, optimizarea cheltuielilor şi pentru a asigura aplicarea cadrului fiscal.
  • Companiile cu capital de stat – revizuirea cadrului legislativ pentru aceste companii pentru a îmbunătăţi guvernanţa corporativă şi pentru a asigura respectarea strictă a acestor reguli, monitorizare centralizată eficientă şi control cu accent pe performanţă.
  • Salarizarea în administraţia publică – revizuirea sistemului pentru a evita eventuale creşteri bruşte ale cheltuielilor cu salariile.
  • Banca Naţională de Dezvoltare – crearea şi operaţionalizarea acestei bănci.
  • Administraţie publică – un nou sistem pentru a accede în funcţiile publice şi un sistem îmbunătăţit de promovare, inclusiv pentru funcţii de management.
  • Justiţie – modificarea legilor justiţiei şi consolidarea cadrului anti-corupţie.
  • Transport fără emisii de carbon – introducerea principiilor taxării verzi, un nou sistem de taxare pentru drumuri, promovarea transportului cu emisii zero.
  • Energie Regenerabilă – promovarea eliminării treptate a cărbunelui din mixul energetic şi creşterea contribuţiei din energii regenerabile, sprijin pentru producţia de hidrogen şi baterii şi o reformă a pieţei de energie electrică.

Alte reforme sectoriale:

  • Venitul minim de incluziune (VMI), Prevenţie şi îngrijire medicală primară, Creşterea ratelor de reciclare, Dialog social sporit, Îmbunătăţirea Guvernanţei Locale, Cadru îmbunătăţit al achiziţiilor publice.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO