Companii

Confederaţia Patronală Concordia propune reformarea Consiliului Economic şi Social, organismul consultativ al statului în privinţa politicilor cu impact socio-economic

Radu Burnete, Director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia

Radu Burnete, Director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia

Autor: Cristina Bellu

01.11.2022, 13:20 41

Reprezentanţii Concordia, organizaţia care reprezintă cele mai mari companii din România, consideră că rolul, eficienţa şi puterea Consiliului Economic şi Social (CES), organismul consultativ al legiuitorului (Parlament şi Guvern) în privinţa politicilor cu impact socio-economic, sunt în prezent diminuate din cauza unor impedimente ce ţin de felul în care organizaţia este reglementată, cât şi de practica instituţională.

În acest context, instituţia spune că este nevoie de o reformă a Consiliului, astfel încât acesta să aibă instrumentele şi resursele necesare pentru a-şi însuşi rolul pe care ar trebui să îl joace de fapt.

“Cu un CES puternic putem să consolidăm dialogul civic şi social din România”, spun reprezentanţii Concordia.

Aceştia au elaborat o serie de propuneri care prevăd printre altele clarificarea şi îmbunătăţirea legislaţiei în materia cronologiei consultărilor pe proiectele aflate în dezbatere, repartizării locurilor în Plenul CES precum şi verificării îndeplinirii condiţiilor de reprezentativitate pentru partenerii sociali, în paralel cu eficientizarea procedurilor interne privind numărul, rolul şi atribuţiile comisiilor, volumul de activitate şi termenele de avizare, şi cu digitalizarea dialogului civic.

„Parlamentul trimite pe bandă rulantă proiecte la CES, dar cu câteva excepţii notabile, le ignoră cu desăvârşire. La CES se întâmplă să primim şi OUG-uri care au fost deja adoptate. Ceea ce mi-aş dori de la Guvern şi Parlament este angajamentul ferm că stăm împreună sindicate, patronate şi societate civilă  să ne uităm la tot ansamblul care guvernează activitatea acestui for şi îl reformăm. Însă oricât de solidă va fi reforma instituţională, nu va avea niciun impact real fără angajamentul decidenţilor politici să ia în serios dialogul civic.”, spune Radu Burnete, Director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO