Companii

Conferinţa Internaţională de Tehnologie Medicală, Oradea. Care este soluţia pentru un sistem sanitar mai performant? „Informaţia, dacă nu e digitalizată, nu există“, pacienţii nu ştiu la ce spitale să meargă

George Haber, antreprenor român şi investitor în tehnologie stabilit în SUA: În sănătate, problema cea mai mare este triajul, decizia de cine se ocupă medicii după ce pacienţii ajung la spital. Acest triaj se poate face cu inteligenţa artificială mult mai repede şi corect decât se întâmplă astăzi.

George Haber, antreprenor român şi investitor în tehnologie stabilit în SUA: În sănătate, problema cea mai mare este triajul, decizia de cine se ocupă medicii după ce pacienţii ajung la spital. Acest triaj se poate face cu inteligenţa artificială mult mai repede şi corect decât se întâmplă astăzi.

Tehnologia şi dezvoltarea inteligenţei artificiale sunt trenduri care trebuie să fie adoptate rapid şi de sistemul românesc de sănătate, pentru a putea răspunde nevoilor pacienţilor.

Datele pacienţilor trebuie să fie centralizate cu ajutorul tehnologiei, astfel încât ei să primească rapid tratamentul necesar, spune George Haber, antreprenor român şi inves­titor în tehnologie stabilit în SUA.

El a organizat, alături de Elena Ovreiu, doctor în tehnologie medicală, şi Alfred Bruckstein, profesor israelian de origine română, a şa­sea ediţie a Con­ferinţei Interna­ţio­nale de Tehno­logie Medicală, care s-a desfă­şurat la Oradea.

„România trebuie să mişte pacienţii către spita­lele care le pot da cât mai repede tratamentul necesar, bazat pe doctorul care e la spital la ora aceea, cât de ocupat e. Toată informaţia, dacă nu e digitalizată, nu există. Pacienţii merg la spitale care poate sunt prea ocupate, s-au închis departamente. Acestea sunt lucruri simple, dar guvernul tre­buie să simplifice multe procese pentru a se implementa aceste lucruri“, a spus George Haber. El a mai precizat că, în contextul lipsei de resurse materiale şi umane, triajul pacienţilor devine cea mai importantă unealtă într-un spital, astfel încât bolnavii să primească rapid trata­mentul necesar.

„Autorităţile, împreună cu spitalele trebuie să ajungă la concluzia că trebuie să folosim inteligenţa artificială. În sănătate, problema cea mai mare este triajul, decizia de cine se ocupă medicii după ce pacienţii ajung la spital. Acest triaj se poate face cu inteligenţa artificială mult mai repede şi corect decât se întâmplă astăzi în sănătate. Medicii trebuie să înţeleagă că tehnologia este prietenul lor, îi poate ajuta să facă lucrurile im­portante, în loc să piardă timpul cu formulare, biro­craţie“, a mai spus George Haber.

Elena Ovreiu, conferenţiar uni­ver­sitar, Universitatea Politehnică Bucureşti, fondator al SSIMA – International School on Imaging for Medical Applications, a subliniat de asemenea importanţa implicării autorităţilor.

„Vrem ca aceste inovaţii să ajungă mai aproape de medicii şi comunitatea din zonele respective. Pentru imple­mentare, tehnologia ar trebui să ne ajute să avem servicii medicale mai aproape de toţi cei din zonele rurale, acesta este avantajul. Adoptarea soluţiilor se poate face prin factorii decizionali, prin medici“, a spus Elena Ovreiu.

Elena Ovreiu

Elena Ovreiu, conferenţiar universitar, Universitatea Politehnică Bucureşti, fondatoare a SSIMA – International School on Imaging for Medical Applications: Pentru imple­mentare, tehnologia ar trebui să ne ajute să avem servicii medicale mai aproape de toţi cei din zonele rurale.


Hub pentru start-up-uri medicale

În cadrul conferinţei de la Oradea a fost lansat şi un program de educare pentru noile afaceri şi idei inovative din domeniul Sănătăţii, numit BIOdyssey şi fondat de experţi în domeniu de la Universitatea Technion din Israel, Universitatea Stanford şi cu suportul Fundaţiei Româno-Americane.

„Este un hub care are ca scop educarea şi crearea noilor antreprenori în tehnologie medicală. Este dedicat tutror celor care îşi doresc să inoveze şi să devină antreprenori în acest domeniu, nu au neapărat abilităţile antreprenoriale necesare şi nu au idee ce să implementeze, dar au motivaţie, au background medical, tehnic, de business. Ei pot să aplice în acest hub, vor fi îndrumaţi de echipa noastră de experţi internaţionali, li se va preda metodologia de inovaţie în sănătate, predateă de peste 10 ani în Israel, Stanford (SUA), Japonia“, a spus Elena Ovreiu.

Ea a explicat că după nouă luni în cadrul acestui hub pentru cei care ajung şi în etapa a doua, rezultaul va fi o idee de business medical care va putea fi implementată şi finanţată.

„Este o soluţie a noastră pentru a rezolva o lipsă de inovaţie în România pentru că nu avem acum o abordare structurată a inovaţiei în ţara noastră. Pentru primul an, ne gândim la 100 de participantţi, ei trebuie să vină din domenii diferite – cel medical, tehnic, business, design, antropologie. Planul pe termen lung este de a ne extinde în toată ţara“, a mai spus Elena Ovreiu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO