Companii

Conferinţa ZF Branduri româneşti. Mărcile româneşti pot trece graniţa, dar trebuie să pornească de la zero şi să aibă răbdare

La conferinţa ZF Branduri româneşti au participat peste 150 de antreprenori, şefi de marketing, bancheri şi consultanţi

La conferinţa ZF Branduri româneşti au participat peste 150 de antreprenori, şefi de marketing, bancheri şi consultanţi

Autor: Roxana Rosu, Alex Ciutacu, Cristina Roşca

11.10.2019, 00:08 292

Brandul este cel mai valoros activ din bilanţul unei companii, iar el trebuie valorificat atât pe plan intern, cât şi extern. Acest lucru înseamnă investiţii constante şi continue în comunicare.

Mărcile româneşti, unele cu istorie de zeci sau chiar sute de ani, iar altele abia „coapte“, au reuşit să cucerească piaţa locală în multe domenii, de la electroIT la mâncare şi de la librării la tehnologie. Următorul pas va fi ca aceste mărci să treacă graniţa şi să devină nu­me internaţionale. Acestea sunt câteva dintre con­cluziile conferinţei ZF Branduri Ro­mâ­neşti realizată cu sprijinul Băncii Transilvania, Superbet, Altex, Mega Image, Aqua Carpatica şi Domeniile Sâmbureşti.

„Ca să treci de la naţional la internaţional tre­buie să îndeplineşti şase reguli: să ai un brand de exportat, să fii puternic pe piaţa ta de bază, să ai un management bun, să fii sigur că ai resursele necesare, să ştii că nu eşti nimic pe alte pieţe şi să ai răbdare“, spune Stephane Dumas, cofondator al brandului românesc cu sonoritate franţuzească Meli Melo activ pe piaţa de accesorii şi decoraţiuni.

Pentru a avea succes - local sau interna­ţional -, o marcă are nevoie de un produs în spate. Superbet spre exemplu a trecut graniţele cu acest brand, în Polonia.

„Acolo brandul nu e cunoscut, aşa că trebuie să convingă prin produsul pe care îl reprezintă“, spune Vlad Ardeleanu, mana­ging director Superbet. Superbet a pornit acum 10 ani la Timişoara, cu o agenţie de pariuri. Brandul s-a dezvoltat cu management româ­nesc. „Avem birouri la Londra, la Leeds, la Za­greb, am angajat pro­gramatori, am cum­părat o firmă de inte­ligenţă artificială. Este do­va­da că se pot face şi în România lucruri fru­moase. În 5 ani, văd Superbet ca un brand global, un produs tehnologizat.“

Dacia şi Bitdefender sunt două dintre cele mai puternice  branduri româneşti peste graniţă, fiind folosite de sute de milioane de consumatori. Altele merg pe urmele lor şi fac paşi peste graniţă pentru a avea acces la o piaţă mult mai mare şi pentru a-şi majora astfel businessurile. Acest lucru nu se poate face însă fără brand şi fără investiţii în dezvoltarea acestuia.

„Cred că brandul este o sumă a valorilor percepute de client. Depinde mult de viziunea proprietatul unde duce brandul. Apple reprezintă viziunea fondatorului lui, chiar şi după dispariţia lui“, spune Raul Filip, director de achiziţii în cadrul Altex România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO