Companii

Conferinţa ZF Energie 2021, 24 noiembrie, ora 09.30. PNRR, de la plan la acţiune: Ce trebuie sa facă România pentru a atrage cât mai mult din fondurile disponibile pentru tranziţia energetică

Conferinţa ZF Energie 2021, 24 noiembrie, ora 09.30....

Autor: Roxana Petrescu

23.11.2021, 00:06 553

Reprezentanţi ai Ministerului Energiei, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, lideri de business, consultanţi şi avocaţi participă pe 24 noiembrie la o nouă ediţie a conferinţei ZF Energie pentru a afla ce trebuie să facă România pentru a pune fondurile europene la lucru pe drumul tranziţiei energetice.

Dan Dragoş Drăgan, secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei, Csilla Hegedüs, secretar de stat în cadrul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Bogdan Toncescu, CEO, Transelectrica, Mihai Drăghici, director, Business Consulting, Energy South Cluster Leader CESA, EY, Adrian Dumitriu, CFO, Chimcomplex Borzeşti sau Sebastian Enache, business development manager la Monsson-PLC sunt câţiva dintre speakerii care au răspuns invitaţiei ZF de la participa la nouă ediţie a conferinţei ZF Energie. Evenimentul, care va avea loc mâine, pe data de 24 februarie, va fi găzduit pe platforma online a Ziarului Financiar, www.zf.ro, în intervalul 9:30-10:30.

Aprobarea Planului Naţional de Redresare şi Re­zilienţă stabileşte cadrul de dezvoltare a României pentru urmă­torii cinci ani, energia verde şi digitalizarea economiei fiind cei mai importanţi vectori de transformare. Dar care sunt paşii pe care România trebuie să îi facă de la plan la acţiune şi cum ne asigurăm că atragem maximul din fondurile disponibile pentru tranziţia energetică?

Alături de cei enumeraţi sus vor participa Miruna Suciu, managing partner, Suciu Popa, Iuliana Pănescu, head of treasury, Premier Energy, dar şi Cătălin Stancu, associated senior expert în cadrul com­paniei de consultanţă Horvath & Partners pentru a avea o abordare completă a unei oportunităţi care poate tran­sforma sectorul energetic pe termen lung.

Pe 27 septembrie, Comisia Europeană a aprobat PNRR-ul României prin care piaţa locală ar putea accesa 14,2 miliarde de euro sub formă de granturi şi 14,9 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Pentru a putea folosi însă aceste sume, România este obligată să implementeze proiectele din PNRR până în 2026, alături de reformele la care s-a angajat, 37% din sume urmând a fi investite pentru proiecte direct legate de protecţia mediului şi 20% pentru proiecte care susţin tranziţia digitală. În mod normal, în două luni de la aprobarea PNRR-ului, CE alocă 13% din sumele totale pentru a ajuta lansarea proiectelor, dar restul banilor, în câte două alocări pe an, vin doar după ce reformele sunt realizate.

PNRR este văzut că o oportunitate majoră de dezvoltare pentru economia locală, piaţa de energie urmând a trece printr-un nou val de dezvoltare în zona energiilor verzi, după cel din perioada 2009-2014. Alături de energia verde, proiectele de eficienţă energetică sunt o altă oportunitate de business aşteptată de piaţa locală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO