Companii

Conferinţă ZF. Investiţi în România! Judeţul Gorj are doar 3 companii în top 1.000. Timişul are 50

Conferinţă ZF. Investiţi în România! Judeţul Gorj...

Autor: Dana Ciriperu

02.04.2018, 00:07 1161

Cele mai mari 1.000 de companii din România au îm­pre­ună afaceri de 600 mld. lei, 48% din cifra de afaceri totală din businessul românesc, însă în acest clasament al liderilor din economie judeţul Gorj are numai 3 reprezentanţi: Complexul Energetic Oltenia, fabrica Artego şi distribuitorul Luzan Logistics, toate cu capital românesc.

În Gorj, soldul investiţiilor străine directe (ISD) era în 2016 de numai 7 milioane de euro, potrivit datelor BNR, cel mai redus nivel înregistrat în România. Alături de Gorj, alte şase judeţe (Mehedinţi, Vaslui, Botoşani, Vrancea, Brăila şi Teleorman) nu au reuşit încă să ajungă la un sold al ISD-urilor de cel puţin 100 de milioane de euro. Iar acest lucru se vede şi în businessul companiilor de talie mare. Vasluiul are 2 companii în top 1.000, judeţul Mehedinţi are o singură firmă în acest clasament, iar Botoşaniul este prezent cu 5 companii în top.

La polul opus, judeţul Timiş, unde soldul ISD-urilor trece de 3,5 mld. euro, este prezent în top 1.000 cu 50 de companii, majoritatea conectate la industria auto. Judeţul Timiş se află pe locul trei la nivel naţional raportat la soldul investiţiilor străine, după Bucureşti şi Ilfov. Capitala are 385 de companii în top 1.000, iar împreună cu judeţul Ilfov ajung la 450 de firme.

Modul în care sunt repartizate investiţiile străine directe accentuează ruptura dintre zonele istorice ale României, scoate în evidenţă nevoia de a avea peste tot o infrastructură care să permită derularea unor investiţii de amploare, dar şi necesitatea de a investi în pregătirea forţei de muncă. Cum facem să vină investitori în Gorj, Vaslui, Mehedinţi sau Botoşani?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24