Companii

Conferinţa ZF Top Tranzacţii 2019. Piaţa de fuziuni şi achiziţii merge pe valul de optimism din 2018. Ce caută investitorii: tehnologie şi consum. Ce spun fondurile de investiţii: Este un bun moment pentru vânzarea businessurilor româneşti în condiţiile în care există capital disponibil pentru investiţii

Conferinţa ZF Top Tranzacţii 2019. Piaţa de fuziuni...

Autor: Roxana Rosu, Alex Ciutacu

28.03.2019, 00:08 614

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din Ro­mâ­nia atrage în continuare atenţia investitorilor, după un 2018 în care volumul tranzacţiilor a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, cel mai dinamic sector urmând să rămână cel de tehnologie, urmat de retail-FMCG, real-estate şi sănătate, sunt de părere participanţii la conferinţa ZF Top Tranzacţii 2019, organi­zată în parteneriat cu EY România şi AON.

„Sectorul de consum va fi al doilea cel mai atrac­tiv după tehnologie. Avem un consum care creşte. Tranzacţia cu Agricost sau Nordic Pet Food sunt doar nişte exemple. Alt sector im­portant este zona de imobiliare unde conti­nuă interesul văzut în ultimii ani. Apariţia fra­ţilor Pavăl ca un investitor semnificativ în zona de birouri şi comercială, pe lângă NEPI şi Globalworth, face ca acum să existe trei jucă­tori semnificativi“, a declarat Florin Vasilică, parte­ner, lider al departamentului de asistenţă în tranzacţii al EY România.

Pe de altă parte, deşi anul trecut au apărut în premieră tranzacţii făcute de companii româneşti în afara ţării, antreprenorii locali sunt încă reticenţi în a face pasul dincolo de graniţe.

„La noi se discută foarte mult că nu există jucători regionali români, dar acest pas este greu de realizat pentru că am fost o economie mică în trecut. Companiile ar trebui să se consoli­de­ze, să devină jucători naţionali, apoi pot să se uite în afară“, apreciază Dan Fărcăşa­nu, in­vest­ment director, Resource Partners.

În opinia lui, există companii locale care au atins nivelul necesar de dezvoltare pentru a se extinde în alte ţări.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei în 2019, reprezentanţii fondurilor de investiţii se aşteaptă la tranzacţii importante şi în acest an, în condiţiile în care există capital disponibil şi este un moment bun pentru vânzarea unor businessuri.

„Cele mai importante tranzacţii ale anului cred că vor fi Regina Maria şi încă două, care încă nu sunt încă publice“, a spus Ioana Mihai, partener asociat EY.

Citiţi cele mai importante declaraţii de la ediţia din acest an a conferinţei ZF Top Tranzacţii în pagina 8 şi pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO