Companii

Conferinţa ZF - Top Tranzacţii: „Vedem o revenire a pieţei de fuziuni şi achiziţii. Sunt mai multe tranzacţii care se negociază acum între fonduri de investiţii“

Conferinţa ZF - Top Tranzacţii: „Vedem o revenire a...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

19.04.2016, 00:06 379
  • Pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din România se simte o revenire încă din 2015, când au fost încheiate sau finalizate circa 120 de tranzacţii cu o valoare totală de peste 3 mld. euro.
  • Sectorul imobiliar are potenţial să atragă unii dintre marii investitori mondiali, care se uită însă după achiziţii de peste 100 de milioane de euro.
  • Alte sectoare care ar putea da noi fuziuni şi achiziţii sunt energie, agrobusiness, retail şi financiar.

România ar putea deveni în perioada următoare o destinaţie importantă atât pentru investitorii strategici, cât şi pentru fondurile de investiţii, pentru că oferă câteva avantaje majore în comparaţie cu ţările vecine, precum stabilitate economică, o infrastructură în curs de dezvoltare, resurse umane de calitate şi mulţi antreprenori tineri, au spus invitaţii prezenţi la evenimentul Top Tranzacţii organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu casa de avocatură Reff & Asociaţii şi cu compania de consultanţă Deloitte.

Sectoarele de telecomunicaţii, imobiliare, bancar energie şi agrobusiness sunt principalele zone care ar putea antrena tranzacţii majore în viitor, fiind aşteptate chiar şi deal-uri care să depăşească pragul de 1 miliard de euro, limită care nu a mai fost atinsă din 2008. De altfel, în perioada 2000-2016 au avut loc în România doar trei tranzacţii care să depăşească acest prag.

„Investitorii sunt tentaţi să investească atunci când în piaţă nu sunt foarte multe tranzacţii. Acum e un moment oportun, creşte economia, iar investitorii sunt atraşi. România e percepută ca o oază de stabilitate, e o piaţă mare, în creştere, pe care investitorii o caută“, este de părere Radu Dumitrescu, director con­sultanţă financiară la Deloitte România.

De altfel, piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a dat semne de revenire încă de anul trecut, însă potenţial de creştere încă există. Anda Rojanschi, partener la D&B David şi Baias, spune că anul trecut, valoarea pieţei de fuziuni şi achiziţii a reprezentat aproximativ 2% din PIB în România. Pe plan mondial valoarea a depăşit 6%. „În anii următori spe­răm la creşteri ale pieţei tranzac­ţiilor pe măsura acestui potenţial“, adaugă ea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO