Companii

Confex Matex imbraca Jandarmeria franceza si Marina Militara italiana

12.05.2006, 00:00 577

Intr-o perioada in care industria textila autohtona care lucreaza in sistem lohn pierde teren in fata Chinei si a altor state est-europene, societatea Confex Matex din Deva a gasit o solutie pentru a se mentine pe piata: productia de imbracaminte militara. Astfel, Jandarmeria franceza, trupele NATO si Marina Militara italiana poarta uniforme confectionate la Deva.

Cu o cifra de afaceri de aproximativ 2,3 milioane de euro, inregistrata la finele lui 2005, si cu o crestere de 20 la suta, estimata pentru 2006, societatea Confex Matex din Deva incearca sa gaseasca solutii pentru a-si continua activitatea pe o piata dificila precum cea a lohn-ului textil.

"Dupa ce, incepand cu 2003, comenzile pentru productia de imbracaminte, in sistem lohn, au inceput sa scada in favoarea altor tari, am cautat o solutie pentru mentinerea capacitatii de productie existente. Astfel, administratorii societatii si-au indreptat atentia spre confectiile militare si au reusit sa obtina o serie de contracte in Spania, Franta si Italia. Iar rezultatele nu s-au lasat asteptate", a declarat Adriana Sevastian, directorul executiv al Confex Matex.

Confex Matex este o societate cu capital italiano-roman, partea italiana detinand 98 la suta din actiuni. Comenzile pentru uniformele militare sunt negociate de administratorii italieni si sunt transferate la fabrica din Deva.

La aceasta data, Confex Matex confectioneaza uniforme militare pentru Jandarmeria franceza, Marina Militara italiana si pentru soldatii trupelor NATO din Franta, Italia si Spania.

"O societate care reuseste sa incheie o serie de contracte in care beneficiar este armata are avantajul de a avea o piata de desfacere sigura si constanta in ceea ce priveste volumul comenzilor. E adevarat ca, pentru a obtine astfel de contracte trebuie sa dispui de masini de cusut performante. Si asta deoarece confectionarea de uniforme militare necesita o serie de operatii complexe care nu se pot realiza cu orice tip de masini de cusut. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care Confex Matex a reusit sa obtina aceste contracte", explica oficialul companiei devene. Adriana Sevastian mai spune ca o a doua caracteristica importanta, luata in considerare de eventualul beneficiar, este capacitatea de productie. "In fabrica noastra lucreaza 300 de angajati si reusim sa livram, lunar, aproximativ 25.000 de uniforme militare", mai spune directorul executiv al firmei.

Cu toate acestea insa, compania se confrunta cu probleme in ceea ce priveste personalul, in special din cauza faptului ca in judet exista un numar mare de astfel de fabrici. Concurenta creeaza o migrare continua a fortei de munca dintr-o firma in alta.

"Fiecare angajator le promite marea cu sarea. Dar, in timp, isi dau seama ca nu este asa si pleaca la alta fabrica. Si tot asa. De aceea, politica firmei noastre este sa nu mai reangajam muncitorii care au ales sa plece. Iar cazuri de acest gen am avut destule", mai spune Sevastian. Un angajat este platit in acord si castiga, in medie, circa cinci milioane de lei lunar, la care se adauga si bonurile de masa.

Pe langa productia de imbracaminte militara societatea continua sa produca si imbracaminte civila. Activitate cu care de altfel a inceput in 1999. Zilnic, aici, sunt confectionate circa 500 de salopete, 3.000 de tricouri, 1.000 de camasi si 1.500 de uniforme.

Scaderea euro a fost o alta lovitura data tuturor exportatorilor romani. Practic, desi Confex Matex a inregistrat, in 2005, o crestere a cifrei de afaceri, fata de 2004, cu aproximativ cinci la suta, ea nu s-a reflectat in profit.

"Un contract de lohn se desfasoara in timp. Intre comanda, livrarea marfii si plata pot trece si doua luni. Iar daca euro a scazut pe tot parcursul lui 2005, am fost afectati direct. Nu mai vorbesc de faptul ca preturile la utilitati au crescut si ele.

De aceea, pentru ca totul sa fie bine, anul acesta trebuie sa avem o crestere a cifrei de afaceri cu minimum 150.000 de euro. Iar estimarile noastre arata ca vom creste, comparativ cu 2005, cu aproximativ 500.000 de euro", a incheiat directorul executiv al Confex Matex.



Doi pana la cinci euro o camasa militara

Toata materia prima folosita in fabrica deveana este livrata de italieni. "Odata cu materialul primim si schitele pentru uniformele militare. Aici, taiem stofa dupa desenele de croitorie si ''asamblam'' bucata cu bucata uniforma. Suntem platiti in functie de complexitatea lucrarii.

Spre exemplu, pentru realizarea unei camasi primim intre doi si cinci euro, iar pentru un pantalon intre cinci si sapte euro. In privinta concurentei au inceput sa apara probleme serioase din partea fabricilor din alte state ale Europei de Est, precum Moldova si Ucraina, si a celor din China. Este o competitie acerba. Si, chiar daca in privinta Chinei inca nu ne facem atatea probleme, din cauza distantei mari fata de Europa Occidentala, Moldova si Ucraina sunt doi jucatori foarte puternici pe aceasta piata. Si asta datorita preturilor foarte mici pe care le practica", explica Adriana Sevastian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO