Companii

Confidex: Încrederea managerilor în economie a scăzut în a doua parte a anului, dar rămâne peste perioada similară din 2021. ”Managerii se aşteaptă la recesiune, criză energetică şi devalorizarea leului, şi, totuşi, starea lor de spirit a crescut. Per total sunt mai relaxaţi”

Confidex: Încrederea managerilor în economie a scăzut...

Autor: Roxana Rosu

22.11.2022, 16:48 119

Încrederea managerilor români în economie a scăzut în a doua parte a acestui an, până aproape de nivelul de la finalul anului 2020, însă rămâne peste nivelul perioadei similare din 2021, opinia acestora fiind influenţată de inflaţie, creşterea preţurilor la energie şi carburanţi, dar şi a costurilor cu materiile prime, potrivit rezultatelor studiului CONFIDEX S2 2022, publicate de Impetum Group.

Indicele calculat de Impetum este de 44,4 puncte.

Datele arată că 1 din 3 companii s-a declarat afectate de creşterea tarifelor la energie, în timp de 70% dintre manageri spun că sunt încă afectaţi de razboiul din Ucraina.

Totodată, 43% dintre respondenţii la studiul CONFIDEX estimează, în următoarele trei luni, scăderea PIB, a investiţiilor private şi publice, precum şi o devalorizare a monedei naţionale, în raport cu euro şi în special cu dolarul american.

 Pe de altă parte, analiza arată o îmbunătăţire a stării de spirit, care a atins nivelul de 5.1, faţă de 4.7 din primăvara acestui an. Aproape o treime (31%) dintre manageri sunt optimişti cu privire le evoluţia economiei în perioada următoare, ceea ce reflectă nivelul crescut de rezilienţă şi adaptabilitate ale mediului de afaceri.

La polul opus, doar 27% privesc această evoluţie cu îngrijorare, iar 42% se uită cu precauţie la viitorul economiei din România.

„Rezultatele CONFIDEX ne dezvăluie multe noutăţi despre percepţiile asupra mediului macro-economic. Managerii români se aşteaptă la o recesiune, la o criză energetică şi la o devalorizare a leului în raport cu dolarul şi totuşi, starea lor de spirit a crescut. Per total sunt mai relaxaţi. Întrebarea pe care ne-o punem este dacă această relaxare vine dintr-un un nivel mai bun de pregătire, la nivelul mediului de afaceri, de a face faţă provocărilor, o creştere a gradului de rezilienţă şi din încrederea managerilor că pot depăşi chiar şi cele mai mari provocări, fie vine din faptul că speră că situaţia va fi bună pentru că statul va interveni să rezolve problemele şi adoptă o atitudine reactivă. Însă am văzut că la nivel global, gradul de îndatorare total al statelor şi companiilor private atinge un nivel de 250% din PIB-ul mondial şi întrebarea este, cât de sustenabilă este o îndatorare suplimentară în viitor?”, declară Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO