Companii

Conpet a pus în funcţiune prima locomotivă electrică la Rampa Bărbăteşti

Conpet a pus în funcţiune prima locomotivă electrică...

Autor: Daniel Lazar

19.08.2020, 15:49 1234

Operatorul naţional de transport prin conducte Conpet Ploieşti a pus în funcţiune prima locomotivă electrică – LEA, la Rampa Bărbăteşti din judeţul Gorj.

Proiectul de transformare a locomotivei LDH 1250 CP – 840 în LEA (locomotivă electrică dotată cu acumulatori de tip Plug-In) a început în anul 2019 şi a inclus, pe lângă lucrările de reparaţie şi transformare a vehiculului, modernizarea instalaţiei electrice pentru asigurarea parametrilor curentului necesar pentru încărcarea acumulatorilor locomotivei LEA, precum şi  instruirea personalului cu responsabilităţi în siguranţa circulaţiei pentru operarea acestui tip de locomotivă.

Locomotiva electrică cu acumulatori este destinată serviciului de manevră feroviară pe linii ferate uzinale neinteroperabile pentru un tonaj maxim remorcat de 2500 tone, cu viteza maximă de 30 km/oră.

Sursa de energie este asigurată de bateriile Li-ion care se dimensionează conform aplicaţiei pentru care se utilizează locomotiva, având o autonomie între 12 şi 24 de ore. Încărcarea bateriilor se realizează de la o sursă exterioară de 3×400 V 50 Hz dimensionată corespunzător capacităţii bateriilor, durata de încărcare de la 20% la 100% fiind de aproximativ două ore. Puterea motorului electric asincron de tracţiune se alege în funcţie de aplicaţia pentru care este utilizată locomotiva.

Aceasta se poate configura cu sau fără cabină de conducere. Totodată, pentru creşterea autonomiei şi îmbunătăţirea performanţelor, produsul poate fi echipat cu un grup electrogen, devenind astfel locomotivă hibrid.

CONPET S.A. deţine infrastructură critică naţională, în baza  Hotărârii de Guvern nr. 1198/2012 privind desemnarea infrastructurilor critice naţionale. În acelaşi timp,Sistemul Naţional de Transport al Petrolului administrat de CONPET S.A. este de importanţă strategică, conform Legii Petrolului nr. 238/2004. Societatea este definită, prin lege, ca fiind de importanţă naţională şi strategică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO