Companii

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu: Înainte de a lansa, sub emoţia momentului, pachete de “imunizare generală”, soluţiile trebuie orientate cu prioritate asupra sectoarelor direct afectate

Cosmin Marinescu: Dacă încrederea economică se năruie, injecţiile financiare ad-hoc lipsite de temei structural nu reprezintă decât dopaj superflu, care pot arunca pieţele pe alte traiectorii inadecvate.

Cosmin Marinescu: Dacă încrederea economică se năruie, injecţiile financiare ad-hoc lipsite de temei structural nu reprezintă decât dopaj superflu, care pot arunca pieţele pe alte traiectorii inadecvate.

Autor: Cristina Bellu

16.03.2020, 09:45 203

Consilierul prezidenţial pe departamentul Politici Economice şi Sociale, Cosmin Marinescu,  consideră că scenariile de criză economică în contextul Coronavirus trebuie tratate cu responsabilitate, pentru a înţelege şi gestiona eficient consecinţele imediate asupra unor activităţi şi sectoare economice precum distribuţia de bunuri şi servicii, transporturile de persoane, turismul, criza de încredere în plan financiar sau griparea mai generală a activităţii economice pe fondul prăbuşirii cererii.

“În actuala paradigmă tehnologică şi de mobilitate, economia modernă a devenit un organism complex, expus mai mult ca niciodată riscurilor de contagiune. Tocmai de aceea, înainte de a lansa sub emoţia momentului pachete de “imunizare generală”, soluţiile trebuie orientate cu prioritate asupra sectoarelor direct afectate, prin măsuri punctuale, care să diminueze efectele de contagiune la nivelul altor sectoare economice. Chiar dacă organismul economic este slăbit, trebuie asigurată funcţionarea acestuia, prevenite blocaje de amploare şi transmise semnale de încredere pentru mediul de afaceri”, spune Cosmin Marinescu într-o postare pe site-ul propriu.

El mai precizează că în ultimă instanţă, criza de încredere este mult mai periculoasă decât criza economică, date fiind prăbuşirea apetitului investiţional şi sentimentul depresiv care a cuprins pieţele financiare la scară globală.

“Dacă încrederea economică se năruie, injecţiile financiare ad-hoc lipsite de temei structural nu reprezintă decât dopaj superflu, care pot arunca pieţele pe alte traiectorii inadecvate. Tocmai de aceea politicile publice trebuie axate aproape obsesiv pe refacerea încrederii predominant în sens calitativ, nu doar cantitativ”.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24