Companii

Consiliul Concurenței a sancționat Delgaz Grid, membră a grupului E.ON, cu o amendă de 30 mil.lei pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor conexe distribuției de gaze naturale, prin favorizarea unei alte companii din grupul E.On. Delgaz Grid a recunoscut faptele

Consiliul Concurenței a sancționat Delgaz Grid,...

Autor: Roxana Rosu

10.05.2021, 11:10 4177

Consiliul Concurenței a sancționat Delgaz Grid, membră a grupului E.ON, cu o amendă de circa 30 de milioane lei (aproximativ 6,1 milioane euro) pentru abuz de poziție dominantă pe piața serviciilor conexe distribuției de gaze naturale, respectiv pe piața serviciilor de verificări şi revizii tehnice ale Instalațiilor de Utilizare a Gazelor Naturale (IUGN) în zona de distribuție a companiei.

Distribuitorul a recunoscut integral faptele anticoncurențiale şi a beneficiat de reducerea amenzii.

Delgaz Grid deține o poziție de monopol pe piața distribuției de gaze naturale aferentă zonelor geografice pentru care are licență de distribuție, în speță judeţele situate în partea de nord a ţării (Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Cluj, Bistrița Năsăud, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamț, Bacău).

În cadrul investigației declanşate la sfârşitul anului 2018, Autoritatea de concurență a constatat că, în perioada martie 2015 – decembrie 2018, Delgaz Grid, în calitate de distribuitor de gaze naturale, a abuzat de poziția sa dominantă prin refuzul de a acorda acces tuturor companiilor din piață la o facilitate esențială, respective înregistrarea fişelor de evidență a lucrărilor de verificări/revizii tehnice în baza de date.

În acest fel, au fost create condiții discriminatorii pentru firmele prezente pe această piață față una dintre companiile cadrul grupului E.ON.

”Acţiunile anticoncurenţiale întreprinse de Delgaz Grid SA au condus atât la afectarea concurenţei pe piaţa serviciilor de verificări şi revizii tehnice furnizate în aria sa de

distribuţie, prin limitarea accesului operatorilor economici pe această piaţă şi împiedicarea dezvoltării acestora, cât şi la afectarea consumatorilor, prin restrângerea posibilităţii acestora de a-şi alege furnizorii de servicii de verificări/revizii tehnice şi prin creşterea cheltuielilor cu astfel de servicii” a declarat Bogdan Chirițoiu, preşedintele Consiliului Concurenței.

Favorizarea companiei din cadrul grupului E.ON a contribuit la consolidarea poziției acesteia pe piața serviciilor de verificări şi revizii a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale furnizate în aria de distribuție a Delgaz.

Serviciul de înregistrare a datelor din fişele de evidență a lucrărilor de verificări şi revizii în baza de date a distribuitorului este indispensabil unei companii care concurează pe piața serviciilor de verificări şi revizii tehnice ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale, fiind esențial pentru desfăşurarea activității.

Prin neînregistrarea sau înregistrarea cu întârziere a fişelor în baza de date administrată de Delgaz Grid SA, mecanismul de funcționare a pieței serviciilor de verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale era întrerupt şi nefuncțional, întrucât informația legată de data scadentă a verificării/reviziei tehnice nu era transmisă la timp consumatorului final, prin notificarea realizată de furnizorul de gaze naturale, sau operatorilor economici autorizați aflați deja într-o relație contractuală cu clienții.

În calitatea sa de operator al sistemului de distribuție de gaze naturale, Delgaz Grid SA avea o obligație specială de a asigura un tratament nediscriminatoriu pentru firmele ce acționează pe piețe conexe, îndeosebi de a evita favorizarea în orice fel a întreprinderilor care sunt parte a aceluiaşi grup.

Activităţile de verificare şi revizie tehnică a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale se efectuează în condiţii concurenţiale, de către operatori economici autorizaţi de ANRE şi selectaţi de clientul final. Tarifele practicate de către operatorii autorizaţi pentru efectuarea serviciilor de verificări şi revizii tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale sunt stabilite în condiţii de piaţă, pe baza cererii şi ofertei.

Delgaz Grid a recunoscut integral faptele anticoncurențiale şi a beneficiat de reducerea amenzii.

În ultimii ani, Autoritatea de Concurență a aplicat mai multe sancțiuni companiilor care îşi desfăşoară activitatea pe piața serviciilor conexe distribuției de gaze pentru încălcarea normelor de concurență.

Astfel, compania Distrigaz Sud Rețele SRL (DGSR) a fost amendată cu 17.650.326 lei (aprox. 3,7 milioane euro), pentru abuz de poziție dominantă manifestat prin practicarea unor tarife excesive, nejustificate economic, pentru avizarea tehnică a proiectelor de execuție, recepția şi punerea în funcțiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale (IUGN).

Distribuitorul de gaze naturale Premier Energy SRL, în calitate de succesor legal al companiei Gaz Sud SA a fost sancționat cu 6,3 milioane lei (aprox. 1,3 milioane euro) pentru că a abuzat de abuz de poziția sa dominantă prin impunerea unor tarife discriminatorii pentru servicii de avizare tehnică a proiectelor, de recepţie a lucrărilor şi de punere în funcţiune a IUGN, diferenţiate în funcţie de realizatorul lucrărilor de proiectare şi de execuţie a instalaţiilor.

Distribuitorul de gaze naturale Wirom Gas SA şi nouă executanţi de lucrări în domeniu au fost amendați cu 920.069 lei pentru pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale prin care au stabilit un preț fix pentru realizarea IUGN.

În urma implementării angajamentelor asumate de E-Distribuție Muntenia SA (EDM) în contextul investigației privind un posibil abuz de poziție dominantă, durata medie de obținere a avizelor tehnice de racordare (ATR) emise de companie a scăzut cu 20%, în condițiile în care, numărul cererilor de racordare a crescut cu 30%. De asemenea, intervenția Consiliului Concurenței a condus la creşterea transparenței procesului de racordare şi a gradului general de informare a utilizatorilor în legătură cu procesul de racordare, în ultimul an, numărul de clienți care utilizează serviciul online de racordare crescând cu peste 90%.

Consiliul Concurenței apune că monitorizează cu atenție piața gazelor naturale, mai ales în contextul liberalizării acesteia pentru consumatorii casnici de la 1 iulie 2020, şi va interveni prin toate pârghiile legale pentru a descuraja orice comportament incorect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO