Companii

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care compania Agroind Cauaceu va fi controlată de către familia Corbuţ, Ameropa Holding şi familia Moldovan, considerând că schimbarea acţionariatului nu afectează concurenţa de pe piaţa produselor agricole

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care...

Autor: Roxana Rosu

22.09.2021, 13:32 455

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care compania Agroind Cauaceu va fi controlată de către familia Corbuţ şi Promat Comimpex, firmă deţinută la rândul ei de către Ameropa DG Holding AG şi familia Moldovan.

Producătorul agricol şi distribuitorul de seminţe, pesticide şi îngrăşăminte Agroind Cauaceu din judeţul Bihor este un business înfiinţat în 1996 de familia Corbuţ, în judeţul Bihor.

În 2018, în acţionariatul companiei a intrat şi grupul elveţian Ameropa, unul dintre cei mai mari traderi de cereale de pe plan local, a cumpărat 40% din acţiunile firmei.

Potrivit Consiliului Concurenţei, în urma transferului acţiunilor, Agroind va fi controlată de Ameropa, familia Moldovan şi familia Corbuţ.

Firma a terminat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 464 milioane de lei (circa 95 mil. euro), în creştere cu 6,5% faţă de anul precedent, arată datele Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor. Totuşi, profitul a scăzut cu 61%, până la 1,5 milioane de lei, cel mai mic din ultimii 12 ani.

Compania Promat, societăţile din grupul familiei Corbuţ, precum şi cele din grupul familiei Moldovan desfăşoară activităţi în sectorul agricol.

La rândul ei, Ameropa DG Holding are ca principală activitate comerţul cu îngraşăminte chimice, cereale şi produse petrochimice. În România, grupul Ameropa este prezent, în principal, prin intermediul a trei companii: Azomureş, Ameropa Grains şi Chimpex.

În urma analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţa romȃnească sau pe o parte substanţială a acesteia şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea sa cu un mediu concurenţial normal.

Decizia va fi publicată pe site-ul autorităţii naţionale de concurenţă, după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO