Companii

Consiliul Europei stabileşte noi reguli privind circulaţia în UE în contextul COVID19: o hartă pe culori a statelor membre şi eventualele restricţii locale anunţate cu 24 de ore înainte

Consiliul Europei stabileşte noi reguli privind...

Autor: Roxana Rosu

13.10.2020, 15:09 253

Statele membre UE au ajuns astăzi la un acord privind circulaţia cetăţenilor în interiorul Uniunii, care include publicarea unei hărţi cu coduri de culori comune, bazată pe criterii comune, elaborată de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

În al doilea rând, deşi fiecare ţară poate încă decide ce măsuri restrictive aplică, cum ar fi carantina sau testarea, Comisia Europeană solicită statelor membre să se asigure că cetăţenilor li se oferă informaţii clare şi în timp util cu privire la ceea ce trebuie să facă şi la restricţiile în vigoare, conform acordului de astăzi.

De asemenea, statele membre au convenit cu privire la recunoaşterea reciprocă a testelor.

Oficialii europeni invite ţările membre să furnizeze datele necesare astfel încât harta să poată fi actualizată săptămânal cu informaţii exacte privind situaţia epidemiologică din UE şi din regiunile sale.

„Dreptul de a circula liberi în UE ne-a fost îngrădit sever din cauza pandemiei. În plus, cetăţenii se confruntă cu foarte multe norme şi proceduri diferite, informaţii neclare cu privire la zonele cu risc ridicat şi cu risc scăzut, precum şi cu o lipsă de claritate cu privire la ceea ce trebuie să facă atunci când călătoresc. În urmă cu o lună, Comisia a prezentat o propunere privind modalitatea de remediere a acestor probleme şi de sprijinire a milioanelor de cetăţeni ai UE care călătoresc în fiecare zi în UE. Astăzi, statele membre au ajuns la un acord cu privire la modul în care aceasta poate fi pusă în practică”, menţionează Consiliul Europei

 Toate informaţiile cu privire la călătoriile în UE vor fi disponibile pe platforma „Re-open EU” („Să redeschidem UE”), care va conţine, de asemenea, un link către harta comună publicată periodic de către Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor.

În ceea ce priveşte restricţiile privind libera circulaţie, statele membre ar trebui să furnizeze informaţii clare, inclusiv cu privire la orice cerinţe conexe (de exemplu, un rezultat negativ la testul pentru depistarea infecţiei cu COVID-19 sau completarea formularului de localizare a pasagerilor), precum şi cu privire la măsurile aplicate călătorilor care sosesc din zone cu risc mai ridicat.

Ca regulă generală, aceste informaţii ar trebui publicate cu 24 de ore înainte de intrarea în vigoare a măsurilor, ţinând seama de faptul că este necesară o anumită flexibilitate în ceea ce priveşte urgenţele epidemiologice.  

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO