Companii

Consiliului Concurenţei investighează GlaxoSmithKline pentru posibil abuz de poziţie dominantă. Multinaţionala răspunde cu mai multe angajamente

Consiliului Concurenţei investighează GlaxoSmithKline...

Autor: Marius Oncu

04.09.2015, 00:01 390

GlaxoSmithKline (GSK) a transmis Consiliului Concurenţei mai multe angajamente pentru a convinge autoritatea să pună capăt unei investigaţii vizând un posibil abuz de poziţie dominantă de către compania farmaceutică în privinţa a două medicamente pe care le distribuie în România.

„Consiliul Concurenţei supune dezbaterii publice angajamentele formulate de GlaxoSmithKline (GSK) în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă, pe care compania farmaceutică o deţine în România, pentru medicamentele Avodart şi Seretide“, se arată într-un comunicat al autorităţii pentru concurenţă. În urma evaluării preliminare, Consiliul Concurenţei şi-a exprimat îngrijorarea că GSK ar fi abuzat de poziţia sa dominantă printr-un ansamblu de practici având ca scop şi/sau efect limitarea comercializării şi restricţionarea exporturilor paralele.

„Prin angajamentele propuse, în urma cărora ar putea să îşi modifice din nou modelul de afaceri pe piaţa din România pentru cele trei produse, compania doreşte să elimine îngrijorările de natură concurenţială care au condus la declanşarea investigaţiei“, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei. Instituţia a declanşat în 2013 o nouă anchetă sectorială privind piaţa farmaceutică şi a analizat două cazuri de schimbare a sistemului de distribuţie, cel al GlaxoSmithKline - direct-to-pharmacy şi cel al Pfizer - distribuţie restrânsă. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO