Companii

Constantin Damov, Preşedinte, Coaliţia pentru Economie Circulară: Tranziţia către ESG este un examen de sinceritate maximă al companiilor. Este ca şi cum te-ai duce să-ţi faci un set de analize

ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile

Constantin Damov, Preşedinte, Coaliţia pentru Economie...

Autor: Ramona Cornea

18.05.2022, 12:47 57

Constantin Damov, preşedintele Coaliţiei pentru Economie Circulară, este de părere că tranziţia către ESG este un examen de sinceritate maximă al companiilor şi aseamănă aceast proces cu un set de analize complet pentru a conştientiza problemele unei companii din acest punct de vedere. 

”Cred că tranziţia către ESG este un examen de sinceritate maximă al companiilor. Este ca şi cum te-ai duce să-ţi faci setul de analize şi să vezi pe unde ai putea să ai probleme în organismul tău. Pasul următor este să reparăm. La litera E din ESG vorbim despre mediu, dar vorbim şi despre economii. Economia verde este zona materială. O economie sustenabilă va fi condiţionată de posibilitatea de a avea acces în viitor permanent la resurse, ceea ce înseamnă că nu trebuie să le terminăm. Pe o planetă limitată, cu resurse limitate, aceste lucruri nu se pot face decât cu eforturi colosale în această direcţie, înseamnă o reeducare a societăţii, o reeducare a industriei şi o abordare mult mai serioasă a celor care reprezintă puterea politică. Trebuie să trecem de la acele ambiţii pe care le-am afirmat la acea ambiţie de a face ce este necesar pentru ca lucrurile să se transforme în realitate”, a declarat el în cadrul conferinţei ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile.

Ce a mai declarat Constantin Damov în cadrul conferinţei:

• economie care să dăinuiască pe planeta noastră, cu o specie umană care îşi poate dezvolta o creştere economică fără consum de resurse este o economie circulară din punct de vedere material şi o energie care este total verde şi care să fie motorul mişcării materiale.

• Băncile caută proiecte verzi, dar întrebarea este dacă sunt ele bancabile. Trecem prin nişte momente în care este mult mai simplu să arunci decât să te ocupi de lucrul tău, este mult mai simplu să consumi decât să reduci şi să tai risipa. Lucrurile acestea trebuie toate reglementate. România probabil că este singura ţară care nu are o strategie pentru economia circulară, a lipsit din PNRR, iar accesul nostru la fondurile pentru economia circulară este cumva anulat astăzi.

• Cred că ESG, abordarea aceasta nouă de sustenabilitate va reeduca atât mediul de business, cât şi consumatorul. Cred că niciodată consumatorul nu va plăti de două-trei ori mai mult sustenabilitatea, deci nu va trebui să părăsim confortul în care trăim astăzi, nu va trebui să trăim mai rău ducându-ne spre sustenabilitate. Noi va trebui să ne păstrăm acelaşi confort, dar trebuie să fim foarte atenţi.

• Preţurile alimentelor au crescut cu 20%, dar în continuare risipa este de 30%. Dacă am fi atenţi, ne-ar costa cu 10% mai puţin. Sunt milioane de idei care abia aşteaptă să se exprime, trebuie făcut cadrul legislativ, iar producătorii trebuie să realizeze că profitul nu se face neapărat cu risipa, profitul trebuie să aibă şi el un caracter sustenabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO