Companii

Constantin Nita, ministrul pentru IMM-uri: Atragem putini bani si pentru prea putine firme

Constantin Nita, ministrul pentru IMM-uri: Atragem putini bani si pentru prea putine firme

Constantin Nita, ministrul IMM-urilor: Sunt multe IMM-uri care au probleme cu exportul pe piata externa datorita lipsei creditarii pentru productia de export. Trebuie sa vedem cum vom putea sa deblocam creditarea pentru IMM-uri.

08.01.2009, 18:56 95

Deblocarea creditarii pentru IMM-uri, simplificarea formalitatilor pentru proiectele depuse de IMM-uri pentru atragerea de fonduri nerambursabile de la UE si alocarea a 0,4% din PIB, precum si restructurarea institutiei sunt principalele masuri pe care le va lua noul ministru pentru IMM, comert si mediul de afaceri.

Economist cu experienta de peste 30 de ani in companii de stat si private, Constantin Nita, 53 de ani, noul ministru pentru IMM-uri, comert si mediul de afaceri doreste 0,4% din PIB pentru acest an pentru a putea sprijini IMM-urile si a crea noi locuri de munca.
"Un obiectiv important pentru mine este cel de functionare a IMM-urilor unde cred ca sunt cele mai mari probleme, in sensul ca atragem putini bani si pentru prea putine IMM-uri. Nu cred ca 5-600 de IMM-uri, care ar folosi banii atrasi de la UE, inseamna foarte mult si ar aduce schimbari importante in economie. E o gluma faptul ca ne ocupam de finantarea a 500 si de restul de peste 500.000 nu se ocupa nimeni. Trebuie sa alocam o suma pentru IMM-uri, mai ales in situatia de criza existenta, si vom cere 0,4% din PIB", a declarat pentru ZF Constantin Nita.
El doreste ca aceste sume sa finanteze proiecte mari care sa duca la crearea de noi locuri de munca.
"Trebuie sa facem proiecte mari si serioase pe care sa le putem sprijini. Am cerut Directiei generale a IMM-urilor sa vina cu noi proiecte pentru a vedea ce fonduri putem atrage de la bugetul de stat, in afara de cele externe, prin care sa sprijinim IMM-urile. Un proiect pe care vreau sa-l promovez este crearea de parcuri de soft pentru cele opt regiuni de dezvoltare, care poate sa genereze cateva mii de IMM-uri. Daca fiecare dintre acestea ar avea sa zicem numai doi angajati, ganditi-va ca se vor crea cateva mii de locuri de munca. Ma intereseaza parcurile industriale care trebuie revigorate, pentru ca nu s-a mai facut niciun parc in perioada 2004-2008", spune ministrul Constantin Nita.
Ministrul se asteapta ca in acest an, rata falimentului sa fie destul de ridicata, la cateva zeci de mii de IMM-uri, iar principala cauza este lipsa de creditare.
"Sunt multe IMM-uri care au probleme cu exportul pe piata externa datorita lipsei creditarii pentru productia de export. Trebuie sa vedem cum vom putea sa deblocam creditarea pentru IMM-uri", spune ministrul.
In urmatoarele 30 de zile, ministrul intentioneaza sa dea dispozitii care sa scurteze perioada in care IMM-urile pot obtine bani de la UE. "Trebuie sa fie unul din principalele preocupari atragerea de fonduri europene. Pentru IMM-uri avem vreo 800 mil. euro pana in 2013, insa vreau sa atragem aceste sume pana la sfarsitul anului viitor. Daca, de exemplu, o tara precum Irlanda atrage fonduri europene in 15-20 de zile, la noi dureaza 189 de zile, si, daca mai sunt contestatii, depasim 200. Daca avem pretentia si dorinta sa atragem fonduri, atunci trebuie sa simplificam cat se poate de mult formalitatile si, sistemul excesiv de birocratic pentru accesarea de fonduri europene. Timpul costa bani in business si un IMM nu poate asteapta atat de mult pentru a primi bani. Trebuie sa schimbam sistemul si in maxim 30 de zile trebuie sa venim cu noi dispozitii. Ce rost are sa-i cerem atatea documente. Pe mine ma intereseaza proiectul. Daca acesta este in regula, mergem la faza urmatoare si in momentul semnarii contractului ii cer toate documentele. Nu cer documentele inainte, sa piarda timp", spune ministrul.
Daca in prezent, un IMM plateste circa 539 de taxe si impozite, ministrul Constantin Nita doreste ca aceste taxe sa fie reduse, iar o parte eliminate. "Vom face o reclasificare a acestor taxe si impozite in stransa legatura cu Ministerul de Finante, o anumita grupare a lor, o eliminare a unora dintre acestea."
Alte masuri prevazute de ministrul pentru IMM-uri, comert si mediul de afaceri prevede introducerea impozitului forfetar in a doua jumatate a anului si scutirea de impozitul pe profitul reinvestit, mai ales in tehnologie.
"Cea mai mare pondere in PIB o au firmele in servicii. Prima masura pe care o vor simti aceste companii este una fiscala, introducerea impozitului forfetar pe activitate. Asta inseamna ca toate firmele de servicii vor trebui sa plateasca o taxa fixa pe activitate, in functie de anumite criterii: cifra de afaceri, locul unde e amplasata societatea, locurile de munca pe care le are, domeniul de activitate. Veti constata ca niciun restaurant din Romania nu plateste impozit pe profit, precum nicio pensiune nu merge pe acest principiu, daca platesc 10% din acestea e mult." Impozitul urmeaza sa fie stabilit de Ministerul Finantelor.
Ministrul Constantin Nita intentioneaza sa creeze centre de promovare a comertului, mai ales pe pietele traditionale pe care Romania le-a pierdut: Rusia, China, India, Orientul Mijlociu. "Vom merge in continuare pe stimularea exporturilor catre UE, iar eforturile vor trebui indreptate catre echilibrarea balantei comerciale", sustine ministrul.
El a adaugat ca va sustine crearea unui fond de contragarantare si va promova hotararea de guvern privind dobanda subventionata acordata de Eximbank pentru IMM, care nu a fost pusa pana acum in aplicare. "Vom crea in perioada urmatoare fondul de contragarantare care va permite practic cresterea bazei de acces la Fondul de garantare a IMM de circa 5-6 ori si vom promova in urmatoarele saptamani demersuri in acest sens. De asemenea, exista o hotarare de guvern care din pacate nu este pusa in aplicare prin care exista dobanda subventionata acordata de Eximbank pentru IMM, dar sistemul nu functioneaza", spune ministrul.
Ministrul Constantin Nita intentioneaza sa restructureze institutia pentru a o eficientiza. "Ca sa ai un management eficient trebuie sa ai toate serviciile functionale langa tine. Fiecare departament ar trebui sa colaboreze cu celelalte si vom face demersuri in acest sens", explica ministrul Constantin Nita.
Saptamana viitoare, ministrul Constantin Nita va avea consultari cu asociatiile patronale si cu consiliul national al IMM pentru a vedea care sunt cerintele din partea acestora.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO