Companii

Constantin Stroe avertizează: Afacerile Dacia au scăzut anul trecut, nu avem posibilitatea să majorăm salariile cu 30%

Constantin Stroe avertizează: Afacerile Dacia au scăzut...

Autor: Bogdan Alecu

10.04.2013, 00:07 1100

Prelungirea actualei stări conflictuale între o parte dintre angajaţii Dacia şi conducere pe tema noului contract colectiv de muncă poate lua o „turnură periculoasă pentru uzina de la Mioveni, competitivitatea acesteia fiind puternic afectată în faţa noii uzine din Maroc“, este de părere Constantin Stroe, vicepreşedintele Automobile Dacia. El a subliniat că producţia Dacia a scăzut anul trecut şi implicit rezultatele companiei vor fi mai slabe pe 2012.

Sindicatul Automobile Dacia cere conducerii companiei o majorare salarială de 25%, dar şi acordarea unor sporuri care ar determina o creştere anuală a salariilor cu 30 până la 40%, în timp ce francezii au fost de acord cu o majorare salarială de 9%. La nivelul anului 2011, cheltuielile salariale ale Dacia au reprezentat peste 200 mil. euro, în condiţiile în care profitul a fost de 65 mil. euro. O creştere a cheltuielilor salariale cu 30%, sau 60 mil. euro, ar putea însemna chiar intrarea pe pierdere a companiei.

„Dacă acest protest nu se va încheia rezonabil, iar angajaţii vor continua cu aceste cereri nerealiste, există probabilitatea tot mai mare ca Renault să transfere în Maroc o parte importantă a producţiei Dacia deoarece costurile din România vor deveni prea mari“, a spus Constantin Stroe. El a subliniat că „În Maroc deja uzina are o capacitate de 350.000 de maşini anual, iar dacă se doreşte, capacitatea sa de producţie poate fi foarte uşor dublată. Avantajul uzinei din Maroc este faptul că un angajat câştigă doar 54% din salariul unui angajat din România“.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO