Companii

Constantin Toma, Romet Buzau: Am iesit din afacerea cu tevi Superlit pentru ca era un business secundar

Constantin Toma, Romet Buzau: Am iesit din afacerea cu tevi Superlit pentru ca era un business secundar

Constantin Toma, proprietarul grupului Romet Buzau: Din pacate am functionat in 2009 cu cheltuieli financiare mari pe fondul cresterii perioadelor de incasare, a cresterii valorii dobanzilor, a cresterii diferentelor de curs valutar

22.04.2010, 23:18 2713

Constantin Toma, proprietarul grupului Romet Buzau, cu afacerianuale de 190 mil. euro, a vandut la inceputul anului participatiade 40% pe care o detinea la producatorul de tevi din plasticSuperlit Romet catre grupul turcesc Superlit, insa cele doua partinu au dorit sa faca publica valoarea tranzactiei.

Grupul Romet si Superlit din Turcia au construit la Buzau in2008 o fabrica de tevi GRP (plastic armat cu fibra de sticla), inurma unei investitii de 10 milioane de euro.

"Am decis sa vindem participatia grupului Romet din cadrulcompaniei Superlit Romet deoarece afacerea cu tuburi GRP era oafacere secundara pentru noi si, in acelasi timp, actionarulmajoritar turc a solicitat cumpararea, pentru ca doreste dublareacapacitatii de productie de la Buzau pentru a putea vinde in toatetarile Uniunii Europene", afirma Toma. Decizia de vanzare a fostluata in a doua parte a anului trecut, iar tranzactia s-a finalizatin ianuarie 2010.

"Banii primiti din vanzarea actiunilor sunt utilizati pentruactivitatile curente ale firmei. Investitiile grupului Romet inbusinessul Superlit Romet s-au ridicat la aproximativ patrumilioane de euro", sustine Toma.

Grupul din Turcia intentioneaza dublarea capacitatii deproductie a fabricii de la Buzau pana la sfarsitul anului in urmaunei investitii de inca 10 mil. euro, in conditiile in care Romaniaa devenit centrul operational de vanzari pentru Europa.

Superlit este controlata in prezent de Superlit UluslararasiAltyapi Ve Teknoloji Yatirimlari (99%), parte a grupului Karamancidin Turcia, si omul de afaceri turc Mehmet Fatih Karamanci (1%),proprietarul holdingului.

Investitii de 4 mil. euro in tehnologii noi sicercetare

Grupul Romet a investit anul trecut circa 4 milioane de euro inutilaje, tehnologii noi si in cercetarea si dezvoltareaproprii.

"In 2009 s-au lansat sase produse noi in domeniul tratarii siepurarii apei, doua noi echipamente pentru irigatii si s-acontinuat cercetarea in domeniul fabricatiei de case si containeredin materiale compozite, ce va fi finalizata in 2010.

De asemenea, prin programul Kaizen (sistem japonez de management- n. red.) s-au adus imbunatatiri la majoritatea tehnologiilor siproduselor aflate in fabricatie", afirma Toma.

Romet si-a bugetat anul acesta o crestere de 12%, pana la 870mil. lei, datorita cresterii vanzarilor de confectii metalice siproduse destinate industriei apelor.

"Pentru 2010 ne-am propus sa avem o crestere a cifrei de afacerisi a profitului, avand pus in aplicare un plan anticrizaimbunatatit fata de cel pe care l-am avut in 2009. Adica sa facemmai mult cu bani mai putini", explica proprietarul Romet Buzau.

Profitul net al grupului Romet a fost in 2009 de 4,5 milioane delei, in scadere fata de 2008, insa Toma nu a precizat cu cat. "Dinpacate am functionat in 2009 cu cheltuieli financiare mari pefondul cresterii perioadelor de incasare, a cresterii valoriidobanzilor, a cresterii diferentelor de curs valutar", explicaToma.

Grupul Romet, format pe structura companiei Aromet (fostaFabrica Metalurgica si Turnatoria), detine opt firme cu fabriciintinse pe o suprafata de 150.000 de metri patrati. Grupul produceechipamente pentru industria apelor (pentru tratarea apei, tratareaapelor uzate, hidranti, pompe, vane, conducte, contoare de apa,instalatii de irigat), instalatii de incalzire cu panouri solare,echipamente pentru stingerea incendiilor, confectii metalice sipiese turnate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO