Companii

Constantin Toma, Romet Grup: Importăm mâncare de 3,7 mld. euro anual iar noi vindem fructe şi legume pe marginea drumului

no title

Foto: Silviu Matei

Autor: Andreea Neferu, Gabriel Razi

14.06.2012, 12:55 975

"După Revoluţie aveam 30 de ani, eram şef de secţie la CITAMA Braşov. M-am trezit cu soţia şI doi copii mici fără loc de muncă. Am vândut rulmenţI şI blugi, dar am zis că asta nu este pentru mine. În perioada 1996-2000, s-au pus la vânzare 200 de companii. Am luat cel mai mare operator agricol din Buzău şi fosta mea fabrică. Atunci se gândea altfel. Sunt un produs al legii date de Văcăroiu, scutirea de impozit pe profit pentru firmele care făceau producţie", afirmă Constantin Toma, director general Romet Grup, la conferinţa "Cei mai importanţi jucători din economie", organizată de Ziarul Financiar.

Cele mai importante declaraţii ale directorului Romet

►Reindustrializarea României făcută de români e cea mai importantă chestiune pe care guvernul trebuie să o facă.Şi atunci presa era foarte atentă ce se întâmplă cu cei care fac ceva pozitiv.

►Am aşteptat cu mare speranţă intrarea în UE. Am avut multe cereri să vând firma, am 53 de ani, am zis să mai rezist până la 60 de ani. E foarte greu în perioada aceasta. În zona apei, de exemplu, s-a calculat un necesar de 19 mld. euro pentru a aduce ţara la nivelul statelor dezvoltate. Sunt semnate contracte de 4,5 mld. euro în acest moment.

►Tehnologiile moderne necesită foarte puţini oameni. La energie regenerabilă, spre exemplu, ai numai paznici la o centrală eoliană. ŞI atunci, de unde să se creeze locuri de muncă?

►Nu cerem bani, noi antreprenorii, dar cerem o altă abordare. Nu avem o strategie pentru dezvoltarea acestei ţări. ToţI banii care vin se duc afară pe produse străine. Poate sunt naţionalist.

►Importăm mâncare de 3,7 mld. euro anual şi acest produse vin de afară, în condiţiile în care ar trebui să ne gândim să facem ceva pentru industria alimentară locală. Nu putem să vindem fructe şI legume la marginea drumului.

►Am luat 20 de milioane de euro din fonduri europene pentru tractoare, spre exemplu. Numai industria poate crea locuri de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO