Companii

Construcţia grupului energetic de 600 MW de la Rovinari va demara în prima parte a anului viitor

Construcţia grupului energetic de 600 MW de la Rovinari...

Autor: Marius Oncu

15.09.2015, 00:01 647

"Construcţia va începe în prima parte a anului viitor şi va dura minimum trei ani. Acum se negociază diverse amănunte precum preţul apei de răcire, care va fi asigurată de complex, preţul cărbunelui, facilităţile pe care noi le vom pune la dispoziţie. Vom face o companie de proiect, iar participarea Complexului Energetic Oltenia va fi de 10%, însă putem merge până la 49%, în funcţie de capacităţile financiare", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Complexul Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel.

Complexul Energetic Oltenia vrea să înscrie, până la sfârşitul anului, compania de proiect la Registrul Comerţului, iar aceasta să se ocupe apoi de procurarea autorizaţiilor necesare construcţiei.

Guvernul a aprobat la începutul lunii septembrie un memorandum privind construirea unui grup de 600 MW la Rovinari cu investitorii chinezi.

Noua termocentrală va funcţiona pe bază de lignit şi va fi construită pe amplasamentul a două blocuri energetice ale termocentralei Rovinari, în prezent dezafectate. Proiectul va fi derulat de o firmă mixtă, în care investitorul străin va deţine majoritatea acţiunilor. Construcţia termocentralei va dura între trei şi trei ani şi jumătate. Unitatea va fi echipată cu tehnologie modernă, astfel că preţul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din România.

"Vestea cea bună legată de investiţii vine de la Rovinari, unde s-a dat săptămâna trecută decizia pentru înfiinţarea companiei care va implementa o investiţie de 800 milioane euro, cea mai mare de după revoluţie (a unei companii de stat, n.r.), tot cu o companie chineză, care este înscrisă şi în cursa pentru Tarniţa", a declarat recent ministrul Energiei, Andrei Gerea, într-un interviu acordat MEDIAFAX.

Investiţia necesită 847 de milioane de euro şi va fi făcută în parteneriat cu grupul China Huadian Engineering.

"Proiectul, de tip «Green/Brown Field», va fi realizat de către o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd., cu un aport iniţial, în numerar, de cel puţin 30% din totalul capitalului social necesar realizării investiţiei şi cu asigurarea ulterioară a finanţării, şi Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport în natură (terenuri şi construcţii). Valoarea totală a proiectului, estimată prin Studiul de fezabilitate, este de 847,639 de milioane euro, cu o perioadă de recuperare a investiţiei de aproximativ 12 ani şi o durată de viaţă de 30 de ani, punerea în funcţiune fiind prevăzută pentru anul 2019. Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de bază lignitul de la carierele Roşia, Tismana şi Pinoasa, ce aparţin CEO, va aduce avantaje substanţiale pentru CEO şi pentru economia românească, în general", a anunţat Guvernul la începutul lunii septembrie.

Potrivit Executivului, peste 4.000 de locuri de muncă vor fi create în perioada implementării proiectului, iar noul grup energetic va utiliza 4,6 milioane tone de lignit, anual, ceea ce înseamnă securizarea a 3.000 locuri de muncă şi crearea a altor 1.800. Guvernul mai arată că în ultimii 25 de ani nu s-au făcut investiţii majore în sistemul termoenergetic din România şi că o parte din echipamentele şi materialele necesare în construcţia şi exploatarea noii centrale vor fi asigurate de industria românească.

Compania chineză a fost selectată să deruleze investiţia în urma unei licitaţii internaţionale derulată în luna mai 2012. Alt ofertant în cadrul licitaţiei a fost compania japoneză Marubeni Corporation.

Compania de stat China Huadian Engineering, care face parte din grupul China Huadian Corporation, are ca principale domenii de activitate producţia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei şi protecţia mediului, energii din surse neconvenţionale, construcţia de centrale electrice, respectiv cercetare şi dezvoltare de produse de înaltă tehnologie. Operaţiunile grupului China Huadian Corporation includ producţia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum cărbunele şi alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic.

Corporaţia are afaceri în mai multe state, între care Rusia, India, Vietnam, Indonezia sau Arabia Saudită, iar China Huadian Engineering a realizat 212 centrale electrice în China, Indonezia, Malaezia, Cambodgia, având lucrări în desfăşurare şi în Turcia.

China Huadian a fost înfiinţată în 2002 de statul chinez, împreună cu alte patru corporaţii. Împreună, cei cinci producători de energie controlează 45% din capacitatea energetică instalată a Chinei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO